Телевизија Царьград раскринкала београдског политиколога Душана Јањића

Janjic-1

Душан Јањић

Руска телевизија тврди да експерт Душан Јањић покушава да створи конфликт на Балкану, користећи руске медије. Дописник руског листа „Коммерсант“, извесни Генадиј Сисојев и његов једини експерт Душан Јањић су се окомили на председника Републике Српске пошто наводно Бања Лука покушава да распише референдум о изласку из БиХ, а затим и о могућем уједињењу са Србијом. Све ће то, по мишљењу Јањића довести до почетка новог рата у Босни и Херцеговини, који ће поново обухватити читаву територију бивше Југославије, а затим ће се у њега умешати Русија и НАТО.

Тезу о могућој ескалацији напетости предлаже анонимни дипломатски извор у Сарајеву а те речи потврђује, како пише „Коммерсант“, „утицајни београдски политиколог“ Душан Јањић. „Додик очигледно ради у договору са Москвом  и ствара атмосферу која може да стави под сумњу само постојање Босне“, говорио је Јањић као експерт још пре годину и по дана, подсећа руска телевизија Царьград.

„Познатог политиколога“ цитирају и „Глас Америке“ и „Радио Слобода“, али ко је он и одакле се појавио, пита се телевизија Царьград. Један од њених извора у Београду каже да је Јањић „агент ЦИА“, други – да је некада био добар социолог, али је променио професију због сумњивих ловорика „прозападног експерта за сва могућа питања“.

Убеђени комуниста се претворио прво у социјалдемократу, а затим у лидера партије „Активна Србија“ са магловитом левом идеологијом у стилу „за све добро и против свега лошег“.

Као лидер „Активне Србије“ Јањић је присуствовао инаугурацији„председника“ Косова Хашима Тачија у априлу 2016.

Додик: Тражимо да се поштује Дејтон онако како је написан

Новинар Љубомир Живков о Јањићевом „Форуму за етничке односе“ каже да се он не разликује ни по чему од „Сиријске опсерваторије за људска права“, која има јединственог члана, извесног трговца у Лондону. У чланку „Издајник, фалсификатор и лажов“ за Јањића пишу да је лажни аналитичар. Јер како се још могу објаснити његове идеје да је распад Југославије, појава албанских националиста и све друге несреће на Балкану пројекат КГБ-а. А у једном другом интервјуу он чак оптужује Русију за „испоруку избеглица Европи“.

Нажалост, однос Јањића према тежњи босанских Срба да буду ближе Београду показује да је његова цена као стручњака за „етничке конфликте“ исто тако мала као и „експерта за сва могућа питања“. Генадиј Сисојев, стални дописник угледног листа „Коммерсант“ редовно преноси његове речи, а после њега и многи руски медији, и на тај начин им дају лажни ауторитет, а Јањић постаје штетан по мир на Балкану далеко више од председника Додика са његовом тобожњом маштом о „Великој Србији“, истиче телевизија Царьград.

Приредио: СНО

Срби на окуп“ копирање и републикацију овог садржаја објављују са  писменим одобрење редакције „Руска реч“ @ Телевизија Царьград раскринкала београдског политиколога Душана Јањића