РАСНА ЧИСТКА У ЛОНДОНУ – избацују „беле“ филозофе из факултетске наставе

Rt.com преноси да студенти универзитета “University of London” захтевају да филозофи попут Платона и Канта буду избачени из наставе, због боје коже.

Ради се о одсјеку универзитета “School of Oriental and African Studies” (СОAС), односно, о одсјеку за изучавање оријенталних и афричких студија.

Према британским медијима, студентски парламент сматра да би забрана белих филозофа требала бити део шире кампање “деколонизације” универзитета, и “бриге о структурном и епистемолошком наслијеђу колонијализма”. По њима би бели филозофи били део курикулума само “ако су потребни”, а њихов рад би требао бити изучаван с критичког стајалишта.

Као примјер, студенти наводе да би требало препознати колонијални контекст у којем су деловали такозвани “просветитељи”.

Многи су и бијесни због таквих идеја, јер сматрају да би се ситуација могла отргнути контроли.

„Не можете искључити цело подручје интелектуалних доприноса без да их истражите. Ти филозофи нису истраживали белу филозофију”, рекао је Сир Роџер Скрутон за Дејли мејли, додајући:

„Волио бих чути какав је колонијални контекст Кантове Критике чистог ума”.

Потпредсједник Бакингемског универзитета, Сир Aнтони Селдон, рекао је Дејли мејл да ово изгледа као „стварна опасност од политичке коректности изван контроле”.

Мишљења су подељена и унутар свеучилишта. Шеф СОAС-овог одела за религију и филозофију, Ерика Хантер, је изненађена тврдњама студената, називајући их ридикулним. Изјавила је да се “оштро супротставља одбацивању филозофа и историчара из помодних разлога”, цитира Телеграф.

Супротно њеном мишљењу, Продекан (за наставу и учење), Др. Дебора Џонсон, сматра иницијативу студената о питањима курикулума позитивном, и објашњава да „учена и критична дебата о курикулуму који се изучава представља здрав и примјерен начин академског деловања”.

Извор: ЦАРСА