Одлука Владе: Србија не одустаје од изручења Харадинаја

У проширеној истрази о Рамушу Харадинају има нових 30 сведока, рекла је министарка правде Нела Кубуровић након хитне седнице Владе о одлуци француског суда да бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја пусти да на слободи чека одлуку о захтеву Србије за његово изручење. Кубуровић истиче да Србија неће одустати од тог захтева.

На седници која је почела у 10 часова министри су информисани о одлуци суда у Колмару, као и о потезима које је Србија повукла када је реч о захтеву за изручење једног од бивших команданата ОВК, јавља извештач РТС-а.

Премијер Александар Вучић на седници Владе Србије

Премијер Александар Вучић на седници Владе Србије

Министарка правде Нела Кубуровић је, на конференцији за медије након седнице, поручила да Србија неће одустати од захтева за изручење.

„Надамо се да ће француски органи поступити професионално“, рекла је Кубуровић.

Додала је да у проширеној истрази о Харадинају има нових 30 сведока.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да Србија не прихвата правду која подразумева некажњени лов и убијање недужних цивила, српских или било које друге националности, попут оних које су учинили Рамуш Харадинај и његова злочиначка група.

Ђурић је на конференцији за медије упитао да ли је убијање недужних цивила, међу којима и двонедељна беба, недовољан разлог да Харадинај буде изручен правосудним органима Србије.

Суд у француском граду Колмар одлучио је јуче да из притвора пусти Харадинаја, одузевши му пасош и уз обавезу да се два пута недељно јавља полицији.

Харадинај, којег су француске власти ухапсиле 4. јануара, ће на слободи сачекати коначну одлуку о захтеву Србије за његову екстрадицију.

Србија је пре три дана послала Француској захтев за изручење Харадинаја, а јуче је проследила и допуну захтева са пратећом документацијом и новим доказима.

Србија Харадинаја тражи за злочине над цивилним становништвом у току 1999. године за које му се није судило у Хагу.

Француски суд није јуче одлучивао о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја већ само о мерама којима ће обезбедити његово присуство у току поступка одлучивања о српској молби, потврђено је Танјугу у Министарству правде.

Екстрадициони поступак је у току, а суд у Колмару ће у наредном периоду заказати рочиште на којем ће бити саслучан Харадинај поводом српског захтева за изручење, објаснили су у том министарству.

Након тога суд ће дати своју процену и мишљење о испуњености услова за екстрадицју.

По правоснажности судске одлуке о изручењу Харадинаја, коначну одлуку да ли се усваја или не захтев Србије донеће Министарство правде Француске.

Извор: РТС, ЈуТјуб