Хитна седница владе – тема Харадинај ▋Због Харадинаја Шиптари запалили српску заставу (ВИДЕО, ФОТО)

Albanci Pale Srpsku Zastavu
Због хапшења једног од бивших команданата ОВК и некадашњег косовског премијера Рамуша Харадинаја у Француској, а по потерници Србије, Албанци са Косова и из Прешева запалили су у Женеви српску заставу.

Агенција Прешева Јоне преноси да су у Женеви српску заставу спалили албански имигранати са Косова и из Прешева.

На снимку се види како две особе пале српску заставу, коју су сами нацртали и на којој ћирилицом стоји исписано „Србија“.

Након првих потешкоћа да је запале, долили су запаљиву течност како би брже изгорела.

Француски суд у градићу Колмар је Харадинаја јуче пустио уз кауцију, одузевши му пасош и наложивши му да се два пута недељно јавља надлежној полицијској управи, како би на слободи сачекао одлуку о захтеву Србије за његово изручење.

Албанци су протеклих дана у више градова, од Њујорка до Беча, демонстрирали против хапшења Харадинаја.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић, на основу добијених упозорења, указао је да би могло доћи до напада на дипломатско-конзуларна представништва Србије.

Србија је послала Француској захтев за изручење Харадинаја, а јуче је проследила и допуну захтева са пратећом документацијом и новим доказима.

Хитна седница владе – тема Харадинај

У 10 часова почела је седница Владе Србије на којој је једина тема одлука суда у Француској да бившег косовског премијера Рамуша Харадинаја пусти да на слободи чека на одлуку на захтев Србије за његово изручење. Након седнице, министарка правде Нела Кубуровић и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одржаће конференцију за новинаре на којој ће говорити о случају Рамуша Харадинаја.

На седници ће бити заузет став према тој одлуци суда у Колмару.

Премијер Александар Вучић на седници Владе Србије

Премијер Александар Вучић на седници Владе Србије

Суд у француском граду Колмар одлучио је јучеда из притвора пусти Харадинаја,  одузевши му пасош и уз обавезу да се два пута недељно јавља полицији.

Харадинај, којег су француске власти ухапсиле 4. јануара, ће на слободи сачекати коначну одлуку о захтеву Србије за његову екстрадицију.

Србија је пре три дана послала Француској захтев за изручење Харадинаја, а јуче је проследила и допуну захтева са пратећом документацијом и новим доказима.

Србија Харадинаја тражи за злочине над цивилним становништвом у току 1999. године за које му се није судило у Хагу.

Француски суд није јуче одлучивао о захтеву Србије за изручење Рамуша Харадинаја већ само о мерама којима ће обезбедити његово присуство у току поступка одлучивања о српској молби, потврђено је Танјугу у Министарству правде.

Екстрадициони поступак је у току, а суд у Колмару ће у наредном периоду заказати рочиште на којем ће бити саслучан Харадинај поводом српског захтева за изручење, објаснили су у том министарству.

Након тога суд ће дати своју процену и мишљење о испуњености услова за екстрадицју.

По правоснажности судске одлуке о изручењу Харадинаја, коначну одлуку да ли се усваја или не захтев Србије донеће Министарство правде Француске.

Извор: РТС