Србијa захтева од Бриселa да „војска Косова“ не иде на север КиМ?

IzdajniciДржавни врх Србије затражио је на прекјучерашњем састанку са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон у Бриселу да будућа заједница српских општина добије ингеренције у правосуђу и у сектору безбедности, али и да у оквиру споразума са Приштином буде и јасна одредба: косовске безбедносне снаге не могу на север Косова, сазнаје “Блиц”. Захтев Србије је и да до коначног решења на северу Косова не важи правна регулатива Приштине, већ међународна.

Према нашим сазнањима, на овом састанку који је најављиван као кључан у досадашњим преговорима Београда и Приштине, није постигнут никакав договор, јер једноставно овај састанак није био такве природе.

– Висока представница ЕУ Кетрин Ештон саслушала је све предлоге које је изнела делегација Србије, али није било говора о томе да ли су они прихватљиви или не. Ештонова је обавестила своје саговорнике да ће с тим предлозима у четвртак отићи у Приштину на разговор са косовским званичницима. Уколико постигне договор са властима у Приштини, Ештонова ће истог дана доћи у Београд – наводи саговорник “Блица”.

Међутим, забуну како у Београду тако и у Приштини унео је председник Србије Томислав Николић изјавом после састанка да је “Приштина попустила” и да споразум са Приштином може да се очекује до краја марта, чиме би био готово отворен пут да ЕУ ипак Србији одреди датум за почетак преговора. Иако су и Ивица Дачић и Хашим Тачи, свако на свој начин, покушали да објасне да Приштина баш и “није попустила”, утисак је да су и један и други својим изјавама покушавали да умире своје јавно мњење. И портпарол високе представнице ЕУ Маја Коцијанчич изјавила је за “Блиц” да договор није постигнут јер је “за сваки договор у дијалогу потребна сагласност једне и друге стране”.

Шта тражи Београд, шта нуди Приштина

Како сазнајемо, државни врх је затражио да структуре на северу одлучују о кадровској политици. Једно од отворених питања јесте начин избора у полицији и правосуђу на северу Косова. Београд тражи да о томе одлучују Срби и да они бирају регионалног командира Косовске полицијске службе. Београд тражи да општине имају ингеренције над комуналном полицијом и сектором за ванредне ситуације, али и у области правосуђа. С друге стране, Приштина нуди да српске општине могу да предложе два кандидата за командире станица полиције, а да Приштина одређује ко ће то бити. Спремни су да заједница српских општина има специјална овлашћења у области здравства, школства и социјалних питања, али не и извршну власт. Нуди се и да општине управљају имовином, обрачунавају таксе и друге фискалне приходе, али не и да имају засебан ПДВ.

(Блиц)