Шиптари запалили заставу Француске због хапшења Харадинаја

(Фото: Газета експрес)

Окупиране територије – Неколико грађана Дечана запалило је заставу Француске због хапшења лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја, рођеног у тој општини, јавио је портал „Газетаекспрес“.

Харадинаја, бившег лидера Ослободилачке војске Косова и бившег тзв. премијера тзв. Косова, ухапсиле су у среду француске власти.

„У знак незадовољства због хапшења Рамуша Харадинаја палимо француску заставу“, написао је један од грађана који је порталу доставио видеоснимак тог чина.

Рамуш Харадинај ухапшен је по потерници из 2006. године због сумњи да је током 1998. и 1999. године починио ратне злочине над Србима и неалбанцима.

Надлежни суд у Француској одлучио је у четвртак да Харадинаја задржи у притвору док Србија не достави захтев за екстрадицију.

Харадинај је већ једном приликом, 2015. године био ухапшен на аеродрому у Љубљани, али је после неколико дана ослобођен.

Потерницу против Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине 1998. и 1999, у време када је био један од команданата ОВК. Њему је суђено и у Хашком трибуналу за ратне злочине, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

 

Извор: Васељенска