Хроника Албанске странке у Македонији упутиле ултиматум за учешће у новој Влади: Траже промену Устава, заставе, химне и грба, извињење за „геноцид“…

Албанске партије које су на недавним ванредним парламентарним изборима добиле мандате у Собрању Македоније, усвојиле су данас заједничку платформу за преговоре о формирању нове македонске владе.

Изјавом коју су потписали Демократска унија за интеграције (ДУИ), Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, тражи се промена Устава ради увођење албанског као другог службеног језика, тражи се и једнака заступљеност Албанаца у свим државним институцијама, и њихово укључивање у преговоре с Грчком о решавању спора о називу Македоније.

Тим документом се тражи и дебата о химни, застави и државном грбу Македоније, да би државни симболи рефлектовали мултиетничност и етничку равноправност.

Платформа три албанске странке које су заједно добиле 18 мандата у парламенту, и без којих не може да се формира нова влада, има седам тачака.

Преговоре о формирању владе са албанским странкама најавили су лидери обе највеће странке – ВМРО ДПМНЕ Николе Груевског и Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) Зорана Заева.

Те странке су добиле највише посланичких мандата на ванредним парламентарним изборима 11. децембра (ВМРО ДПМНЕ 51, а СДСМ 49), али ниједна не може да формира владу без албанских посланика у парламенту који има 120 места.

Документ који су на иницијативу ДУИ Алија Ахметија потписали та странка, Покрет Беса и коалиција Алијанса за Албанце, објављен је два дана пред крајњи рок у којем председник Македоније Ђорђе Иванов треба да мандат за формирање владе да лидеру странке која је освојила највише посланичких места – Николи Груевском.

Уколико председник ВМРО ДПМНЕ и биши премијер, у року од 20 дана не успе да формира владу, мандат за то добија председник СДСМ Зоран Заев.

ИЗВОР: НСПМ