Харадинај ухапшен у Француској по српској потерници

Терориста Харадинај у друштву команднта Кфора Мајкла Џексона, фото: REUTERS

Терориста и један од вођа некадањше терористичке организације ОВК Рамуш Харадинај, ухапшен је у Француској по међународној потерници коју је расписала Србија. Харадинај се терети због убистава и тешких злочина на Косову током 1998. и 1999. године.

Хапшење Харадинаја потврдио је и његов колега из терористичке организације Хашим Тачи, наводећи да је „неприхватљиво да Харадинај буде ухапшен у било којој земљи на свету, само због потернице Србије”, као и такозвани министар правде сепаратистичких власти у Приштини Орхан Хајризи.

Србија је против Харадинаја подигла велики број кривичних пријава због сумње да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила. Оптужен је и за масовно убиство Срба на подручју Глођана, где је у лето 1998. на пољопривредној плантажи нађено више од 20 лешева.

Харадинај је у јуну 2015. године такође ухапшен у Словенији по Интерполовој потерници Србије. После два дана му је враћен пасош и дозвољено му је да напусти Словенију.

Хашки трибунал га је такође два пута ослободио оптужница.

 

Извор: Восток