СУДБИНСКИ СУСРЕТ Како је британски војник Стефану променио живот ИЗ КОРЕНА

Пре 13 година, британски војник Вејн Инграм био је на мисији у Босни када је упознао Стефана Савића, четворогодишњег дечака са ретким урођеним деформитетом лица. Истог тренутка између њих двојице створила се јака веза па је британски војник обећао да ће учинити све да помогне Стефану да добије најбоље лекаре и живи нормално као његови вршњаци. Обећање је испунио до последње речи.

Stefan i Vejn

Стефан и Вејн
Тада дечака, Стефана и његове родитеље Милоша и Славу, Вејн Инграм (46) упознао је док је као водник у коњичком пуку британске војске боравио на мисији у Босни.

Стефан је рођен са урођеном аномалијом лица. То значи да је размак између његових очију 4,5 центиметара већи, а његов нос није се развио како треба. Због тога, Стефан је имао проблема са видом и дисањем.

– Ако изумемо деформитет лица, Стефан је био нормалан, разигран дечко. Моји синови су били мали када сам га упознао и просто нисам могао да окренем главу и не урадим ништа. Истог момента сам знао да ћу урадити све да му помогнем – рекао је Вејн за Дејли мејл.

Пет операција у Лондону

Бивши војник, а данас медицински радник прикупио је 85.000 фунти пре него што је Стефана први пут довео у Лондон 2003. године. Пластични хирург Дејвид Данавеј великодушно је понудио своје услуге бесплатно, али Вејн је ипак имао доста трошкова, од визе до смештаја, да би породицу из Босне довео у Велику Британију.

Током 2003. године, Стефан је имао две озбиљне операције. Прва се догодила у јулу и подразумевала је уклањање свих зуба. Друга, у октобру, када је током 12 сати дуге операције Стефану реконструисана лобања. Тада су му хирурзи отклонили кост која се налазила на средини лица, да би могли да приближе очи и направе дечаку нос. У Велику Британију поново се вратио у мају 2005. године, када су му трећом операцијом кориговани дисајни путеви.

Пре две године, Вејн Инграм прикупио је још 20.000 фунти за операцију којом је Стефану побољшан изглед лица, поравнати зуби и побољшано дисање. Потом је уследила и последња, пета операција, пре свега два и по месеца (октобар 2016), када је Стефану преобликован нос уз помоћ хрскавице из увета. И за ту операцију Вејн је организовао прикупљање новца, а укупна свота коју је скупио за пет Стефанових операција износила је 140.000 фунти.

Сузе на растанку

Након свега што су прошли заједно, Вејн Стефана данас саматра другим сином.

– Ја сам јак човек, али када смо се поздрављали, срце ми је пукло. Јако ме је загрлио, а када се окренуо и он је плакао. Морао сам да се окренем и одем јер су ми очи биле пуне суза. Постоји јака веза између мене и Стефанове породице – рекао је Вејн.

Вејн каже да осећа велики понос када погледа резултате.

– Осећам огроман понос. Све кроз шта смо прошли био је прави ролеркостер емоција. Трансформација је заиста невероватна. Када се оток скроз повуче биће још боље – рекао је Вејн за „Дејли мејл“ након последње операције.

Данас му делује готово невероватно то што је са Стефаном и његовом породицом тако близак.

– Да ми је неко рекао пре 13 година да ћемо Стефан, његова породица и ја постати пријатељи за цео живот, не бих му веровао. Али сада постоји невероватно јака веза између нас – каже британски војник.

Мали Стефан добио ново лице захваљујући британском војнику
Пета операција за Вејна је значила и дефинитивни растанак.

– Ово је био мој живот претходних 13 година. До сада, знао сам да ће поново доћи у Велику Британију и да ћу га видети, али сада то више није тако. Не знам да ли ћу га поново видети, а сада не могу себи да приуштим да одем у Босну – каже Вејн.

Планови за будућност

Стефан је увек имао самопоздања, каже Вејн, мада је избегавао јавност због свог деформитета. Како је његово самопоздање расло, тако је и Стефан нашао девојку у Босни, за коју Вејн каже да је „апсолутно дивна“ и већ две године су заједно. Данас када је свршени средњошколац, Стефан планира да се мало више посвети музици, за коју каже да је његова велика љубав. Ипак, иако свира хармонику у једном бенду, у будућност желео би да уграђује клима уређаје.

– Све што могу да кажем јесте хвала. Поново и поново хвала свима. Након операција време је да зграбим прилке које су преда мном, а које не би биле могуће без Вејна, доктора Данавеја и многих других великодушних људи који су ми помогли на путу ка новом животу – каже Стефан.

„Пао нам је камен са рамена“

И његов отац Милош (46) и мајка Слава (38) захвални су доктору Данавеју на „ремек-делу“ како називају оно што је успео да уради са лицем њиховог сина, а Вејна описију као „своју породицу“.

– Од када се Стефан родио, често сам се питала као би изгледао да нема деформитет. Доктор Данавеј је то учио могућим. Да није било њега, Стефанов живот би био другачији. Већ након прве операције Стефан је био сасвим другачија особа него раније. Стефану је дао лице какво нисмо многли ни да замислимо – каже Слава и додаје да им је пао велики терет са рамена.

– Последњом операцијом доктор Данавеј је Стефану омогућио леп улазак у живот одраслих – каже Слава.

Вејн је био први странац ког је њен син упознао. Од тренутка када су се срели, био је ту за све што им је потребно, па Стефанови родитељи кажу да не знају како да му захвале

Stefan i Vejn u Londonu.

Стефан и Вејн у Лондону

Сусрет са Стефаном и за Вејна је био судбински. Данас, бивши војник Вејн, а сада отац четворо деце и медициниски радник, каже да би волео да настави да се бави хуманитарним радом. Наставиће да прикупља новац за организацију која помаже деци која су рођена са деформитетом на лицу, као и организацији која пружа помоћ особама у Африци које пате од последица разорне „Номе“, гангрезоне инфекције лица.

 

Извор: Блиц