Ево како екуменисти настављају гажење православља, унијаћење Срба и разарање Српске православне цркве! – СВЕТОМ ВЛАХУ У ЧАСТ: Епископ Григорије и бискуп Узинић граде нове екуменске мостове

Поводом јубиларне 1700. године од мучеништва св. Влаха, заштитника града Дубровника, која се обиљежавала низом догађаја у години која је на измаку, и Православна Црква града Дубровника зажељела је дати свој допринос – пише портал дубровачки.хр

Фото: Слободна Херцеговина

Тако су се свештеника СПЦ пријавили су на конкурс који је расписао Град Дубровник с идејом организовања изложбе икона св. Влаха „сликаних на начин православног Истока“ како наводи овај портал.

Град Дубровник је позитивно одговорио на такву иницијативу, прихвативши да у програм свечаности обљетнице св. Влаха уврсти и православне Дубровника.

Програм ће се одржати у петак, 30. децембра у 19 сати у галерији Лазарети гдје ће бити постављена изложба о св. Влаху, а предавање на тему „Св. Влаху у част“ одржаће православног свештеник Дражен Тупањин. У програму ће учествовати и Хор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву и гудачки квартет професора Средње музичке школе из Требиња.

Поред домаћина бискупа дубровачког Мата Узинића  скуп ће увеличати и епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, што ће цјелокупном догађају дати важну екуменску ноту.

Аутори изложбе, академски умјетници и иконографи Даријо Станимировић и Стеван Ковачевић, који је иначе и свештеник Православне Цркве у Дубровнику, на 15-ак својих радова испричаће  ликовну причу о св. Влаху, али о православној иконографији.

Изложба ће имати и едукативни карактер јер ће међу изложеним радовима стајати и низ ликовних студија које ће заинтересованима говорити  о ликовним рјешењима које баштини православна иконографска традиција.

Православни свештеник Дражен Тупањанин из Требиња одржаће излагање „Св. Влаху у част“, које ће својим садржајем, како је речено, „подвући важност препознавања св. Влаха као моста по угледу на којег треба да се сусретнемо као браћа и сестре и да заједнички свједочимо радост хришћанске вјере у граду Дубровнику“, наглашавају из Српске Православне Цркве у Дубровнику.

 

 

Извор: Слободна Херцеговина