„Ко то тамо пева” поново изабран за најбољи српски филм

Југословенска кинотека прогласила 100 домаћих играних филмова за културно добро од великог значаја

Ko-to-tamo-peva-Foto-Centar-film

Сцена из филма „Ко то тамо пева” Фото „Центар филм”

Koмедија „Ко то тамо пева”, према сценарију Душана Ковачевића и у режији Слободана Шијана, поново је изабран за најбољи српски филм. Избор 100 најбољих филмова од 1911, када је снимљен први српски играни филм „Карађорђе”, до 1999. организовала је Југословенска кинотека у оквиру својих редовних активности током ове године. Овај филм Кинотека је изабрала и за најбољи 1996. године, поводом обележавања првог века покретних слика.

Југословенска кинотека је у складу са својим овлашћењима, а према Закону о културним добрима, јуче прогласила 100 најбољих филмова за културно добро од великог значаја.

Избор 100 најбољих филмова, сачињен је према оценама домаћих теоретичара филма, професора и критичара, а међу првих десет су: „Скупљачи перја” (на другом месту, са само три гласа мање у односу на првопласирани), „Три”, „Кад будем мртав и бео”, „WR – Мистерија организма”, „Буђење пацова”, „Маратонци трче почасни круг”, „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ”, „Марш на Дрину” и „Подземље” на десетом месту.

Међу првих 20 су и дела: „Јутро”, „Заседа”, „Отац на службеном путу”, „Вариола вера”, „Лепа села лепо горе”, „Рани радови”, „Празник”, „Национална класа”, „Петријин венац” и „Суботом увече”, а међу 100 најбољих су и „Балкански шпијун”, „Млад и здрав као ружа”, „Карађорђе”, „Невиност без заштите”, „Давитељ против давитеља”, „Варљиво лето ’68”, „Дечко који обећава”, „Ране”, „Ми нисмо анђели”, „Битка на Неретви”, „Буре барута”…

– Југословенска кинотека мора по хитном поступку да приступи процесу рестаурације филмова који су проглашени за културно добро од великог значаја. Уз избор, на који имамо право, али и обавезу као филмски архив Републике Србије, циљ нам је да дела из историје наше кинематографије јавности можемо да прикажемо на квалитетним копијама – изјавио је Југослав Пантелић, директор Кинотеке, током јучерашњег сумирања резултата постигнутог у години на истеку.

Пантелић је за 11. јануар најавио промоцију новог филмског часописа „Кинотека” на чијој насловници је наш глумац Светислав Иван Петровић којем ће у Кинотеци бити посвећена 2017. година. Као нови програми, увелико се припремају „Нема среда”, посвећен немим филмовима, и „Документарни четвртак” посвећен документарцима.

Управник Архива кинотеке Саша Ердељановић истакао је да током 2016, између осталог, завршена дигитална рестаурација и пребацивање на филмску траку шест играних филмова о Првом светском рату, али и дела „Пластични Исус” Лазара Стојановића док се приводи крају рестаурација филма „Београд, престоница Краљевине Југославије” који ће највероватније бити приказан на предстојећем Фесту.

Управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић навео је да је током ове године у музеју у Косовској улици али и у новој згради приказано око 1.600 филмова на више од 2.000 пројекција.

Такође, Кинотека је увела преподневне пројекције чиме је постала једини биоскоп у Београду који приказује филмове током читавог дана.

Извор: Политика