Сабор Православних Монаха и Свештеника у Волосу – грчка реч у одбрану Румуна који су прекинули помињање јерархије и о неканонском прогону Исповедника

Сабор Православног Свештенства и Монаштва, одржан 14. децембра 2016. године у Волосу, у Грчкој, изражава подршку румунским манастирима, испосницама, свештеницима, монасима, јеромонасима и монахињама који су прекинули помињање епископа због прихватања такозваног „Светог и Великог Сабора Православне Цркве“, и на тај начин званично одобрили усвајање јереси екуменизма у православној цркви.

hamilton-1

Узевши у обзир чињеницу да су се многи свештеници, монаси, монахиње и мирјани у Румунији оградили од канонске јерархије цркве, учесници Сабора у Волосу (на челу са протопрезвитером професором Георгијем Металиносом, протопрезвитером професором Теодором Зисисом, старцем Евстратијем Лавриотом, архимандритом Атанасијем- проигуманом манастира Велики Метеори, архимандритом Саранди Сарандуом и игуманом Хризостомом из манастира Светог Никодима (Гумениса)), у насталој ситуацији поступиће на следећи начин: одлучено је да ће светогорски оци, пуноправни чланови Сабора у Волосу, они који су прекинули помињање Васељенског патријарха Вартоломеја, начинити писмо подршке оцима и браћи у Христу који се налазе у немилости екумениста, у којем ће бити скренута пажња и јерархији Румунске Православне Цркве да су предузете казнене мере и прогон правоверних (отаца, јеромонаха, монаха, монахиња и мирјана) у потпуности лишени канонске основе.

Даље, вођени својом догматском свешћу, они који су прекинули литургијско општење са екуменистима, сматрају то исправним начином, што он и јесте. Тиме су у прилици да се сасвим канонски ограде од критског псеудосабора, а на тај начин и од јереси екуменизма, не водећи у раскол, како је то у више наврата тумачено од стране присталица и учесника Критског сабора. Овакво чињење сматрају и једним од најефикаснијих лекова који доводи до исцељења од јереси и спречава даље поделе.

Иако су на Сабору у Волосу присуствовали оци који су прекинули помињање својих епископа и они који још увек нису применили ту канонску меру, то им не представља сметњу да сарађују у савршеној хармонији, а све Христа Господа ради, и у међусобном су литургијском општењу.

Потписали:
Старац Евстратије, јеромонах, игуман манастира Богородице Достојно Јест, метоха манастира Велика Лавра на Светој Гори
Старац Сава Лавриот

Напомена:
Имајте на уму да је старац Евстратије Лавриот најавио да од данашњег дана, престаје са помињањем Васељенског патријарха Вартоломеја на богослужењима, као старац светогорског манастира Велика Лавра и игуман манастира Богородице «Достојно јест» (метоха манастира Велика Лавра). Исто тако, протопрезвитер професор Теодор Зисис најавио је да ће, након одржавања Међуправославног симпозијума о критском псеудосабору и престанку помињањања архијереја, а којем ће присуствовати велики број епископа, истакнутих теолога, свештеника и мирјана, престати са помињањем архиепископа Антима солунског, јер се није изјаснио да је против псеудосабора.

Чувамо непроменљиво и неповредиво све што су Сабори и Оци установили. Прихватамо све што они прихватају и осуђујемо све што они осуђују, а клонимо се општења са онима који новаче у стварима вере.

ИСПОВЕДАЊЕ ВЕРЕ против екуменизма,
Сабор Православних Свештеника и Монаха,

Април, 2009. године

 

Извор: Православље живот вечни