Србија добила први домаћи стандард без ГМО

Фото: Танјуг/Зоран Зестић

Означавањем првих домаћих генетски немодификованих производа у Србији, учињен је велики корак да се сачува домаћа производња генетски немодификоване соје, а потрошачи су коначно добили право избора, главна је порука са одржане конференције у Привредној комори Србије (ПКС).

Србија је добила први стандард и ознаку квалитета производа који су БЕЗ ГМО и домаћег су порекла – „Дунав соја“.

Директор Сектора пољопривреде ПКС Жарко Галетин је на конференцији у организацији међународног удружења Дунав соја и ПКС, истакао да је увођење „Дунав соја“ стандарда важан корак за привреду Србије јер уводи нову додату вредност домаћим производима, саопштила је ПКС.

Ово је велики корак за нашу привреду јер додавањем ‘без ГМО’ вредности домаћим производима и стављањем у фокус нашим потрошачима оно најбоље што имамо, а што је данас изузетно тражено на страним тржиштима и што представља једно ново тржиште за себе у Европи, ми повећамо конкурентност домаћих производа, на локалном, регионалном и међународном нивоу„, објаснио је Галетин.

Државна секретарка у Министарству трговине Весна Ковач указала је на велики знацај заштите потрошача цему ресорно Министарство посебну пажњу придаје и подржава сертификацију квалитета производа.

Она је додала како од означавања производа „Дунав соја“ ознаком имају корист како трговци, тако и потрошачи – трговци јер нуде потрошачима неопходан избор, а потрошачи јер стичу поверење у трговине, а самим тим и произвођаче.

Учесници конференције

Регионална директорка организације „Дунав Соја“ Марија Калентић нагласила је да је соја главни састојак животињске исхране, а Европа из недостатка сопствене соје сточну индустрију снабдева

углавном генетски модификованом сојом из прекоокеанских земаља, не захтевајући притом да се на крајњим производима означи да су добијени од животиња које су јеле ГМ соју.

 

Као решење, Европа је омогућила добровољне стандарде и ознаке квалитета које гарантују да животиња није храњена генетски модификованом сточном храном и сојом, а Србија, која увози из Европе неозначене животињске производе, а има довољно своје без ГМО соје, први пут са ‘Дунав соја’ стандардом добија могућност да истакне без ГМО квалитет и домаће порекло који је све траженији у свету„, рекла је Калентић.

Учесници конференције

Извор: Танјуг