УЖАС У БЕРЛИНУ Немци знали да ће доћи до терористичког атака, прави нападач на слободи? (ФОТО+ВИДЕО)

Најмање 12 особа је погинуло, а 48 повређено када се возач камиона закуцао у штандове божићног сајма у Берлину. „Die Welt“ пише да су данима пре напада постојале индиције о могућем нападу на једном од божићних сајмова

 Најмање 12 особа је погинуло, а 48 повређено када се возач камиона закуцао у штандове божићног сајма у Берлину.

Локални медији раније су јавили да је возач камиона 23-годишњи Пакистанац Навед Б, који је у фебруару стигао у Немачку, тражећи азил у тој земљи. Немачка новинска агенција ДПА сазнаје из безбедносних кругова да је осумњичени дошао у Немачку преко тзв. Балканске руте, а регистрован је у Пасау.

После напада је побегао, али су га органи реда убрзо ухапсили.

„Die Welt“, међутим, пише да су данима пре напада постојале индиције о могућем нападу на једном од божићних сајмова у Берлину. Исти лист пише да берлинска полиција мисли да је ухапсила погрешног човека, односно да је прави нападач још на слободи

ПОЛИЦИЈА УПАЛА У СКЛОНИШТЕ ЗА МИГРАНТЕ

Немачка полиција претражила је у понедељак увече велико склониште за тражиоце азила у Берлину, у оквиру истраге о нападу на божићни сајам у којем је погинуло 12, а рањено 48 људи.

Немачка агенција ДПА преноси да је око 250 полицајаца учествовало у операцији на затвореном берлинском аеродрому Темпелхоф.

Портпарол Канцеларије за избеглице у Берлину Саша Лангебах рекао је да је полиција испитивала четворицу мушкараца у касним 20-им годинама, али да нико није ухапшен.

ПОВРЕДЕ УБИЈЕНОГ ПОЉСКОГ ВОЗАЧА СВЕДОЧЕ ДА СЕ БРАНИО ОД ТЕРОРИСТЕ У БЕРЛИНУ

Власник пољске шпедитерске фирме чијим камионом је синоћ изведен напад на Божићни вашар у Берлину, Аријел Журавски кога је полиција позвала да потврди идентитет убијеног рекао је данас пољским новинарима да повреде убијеног Пољака указују на то да се борио са нападачем.

„Према повредама може да се потврди да се борио. Полиција ми је то такође потврдила. Током саслушања на које ме је полиција позвала морао сам да идентификујем убијеног и видео сам његову фотографију од понедељка. Нашој полицији послала је немачка“, казао је Журавски.

Немачка полиција демантовала је прве информације да је Пољака терориста убио ножем да би украо камион и потврдила је да је он убијен ватреним оружјем.

Убијени возач, 37-годишњи Лукаш коме у интересу породице медији не наводе име рођак је власника шпедитерске фирме из Грифина на северозападу Пољске, био је ожењен и има 17-годишњег сина а као шофер великих камиона имао је 11-годишњи стаж.

„И његова супруга била је у полицији да да изјаву али је фотографија била сувише драстична и нису јој показали“, рекао је Журавски.

Обоје су били у контакту са убијеним Пољаком до 15 часова јуче када је чекао на паркингу испред предузећа у Берлину где је из Италије довезао 25 тона челичних конструкција да их истовари данас ујутро а затим је требало да крене даље у Данску.

„Камион има уграђен ГПС који актуализује сигнал на сваких 10 минута тако да имамо документовану целу трасу. Поподне је још разговарао са женом а онда од 15:45 видимо неко кретње камиона као да се неко тек учи да га вози. Мотор је паљен и гашен а онда је наступила тишина до 19 часова када је камион кренуо. И десило се шта се десило“, казао је пољској телевизији ТВН24 Журавски.

Власник камиона којим је терориста покосио људе на Божићном вашару у Берлину, убио 12 а ранио 48, казао је да је убијени шофер био крупан човек, висок 180 центиметара и тежак 120 килограма и да не верује да би успео да га савлада један нападач.

ВАТЕРПОЛО ТРЕНЕР НЕБОЈША НОВОСЕЛАЦ У БЕРЛИНУ ЖИВИ ВЕЋ 10 ГОДИНА: ПОСЛЕ ОВОГА НИШТА ВИШЕ НИЈЕ ИСТО

НЕКАДАШЊИ селектор ватерполо репрезентације Немачке Небојша Новоселац сматра да Берлин после терористичког напада неће бити исти као пре два дана. Али, и тврди да нема места паници, већ да мора као и до сада нормално да се живи.

– У Берлину сам 10 година и био је то један од најсигурнијих градова на свету. Нажалост, после ове трагедије вероватно ништа неће бити исто. Немачка метропола је пуна странаца, избеглица и ово ће изазвати промене – истиче у телефонском разговору Небојша Новоселац.

Искусни тренер, који је сада у немачком ватерполу углавном задужен за јуниоре, каже да са породицом живи у близини Брајтшејдплаца, где се десила трагдија:

– Срећом, нисмо били тамо. Гледамо телевизију и видимо да се информације мењају из сата у сат. Паници нема места, супруга и ја се пред децом понашамо најнормалније, јер оваква трагедија не сме да утиче на наш живот.

Новоселац објашњава да у Берлину традиционално за Божић има доста вашара.

– Гужве су неизбежне. Пуно људи, пуно породица долази на вашар. Нарочито у осам увече када се и десио напад. Сада ваља само избегавати гужве и имати срећу да се не нађеш на погрешном месту у погрешном тренутку. Али не помишљамо да се затворимо у кућу.

С. К.

ВЕЉКО ГАЧИЋ, СВЕШТЕНИК ХРАМА СВЕТИ САВА СПЦ У БЕРЛИНУ, ЗА „НОВОСТИ“: СТРАХ ЗАВЛАДАО, СВАКО ОД СВАКОГ ЗАЗИРЕ

У Берлину се осећају велика напетост и нервоза, центар града је сасвим блокиран – каже у телефонском разговору за „Новости“ Вељко Гачић, свештеник Храма Светог Саве СПЦ у немачкој престоници. Наш саговорник се, каже, управо вратио из центра Берлина где „влада необично велика гужва“. Путовао је, каже, два сата:

– Град је потпуно блокиран, осећа се да је ситуација ванредна, све је закрчено аутомобилима. И у метроу су повећане мере безбедности, досад непознате грађанима Берлина. Прегледају се торбе, прате „сумњиви“… – прича Гачић.

И његова супруга је, додаје, уочила нелагодну атмосферу:

– Кад се вратила из супермаркета рекла ми је да се осећа велика нелагодност. Свако свакога прати, свако од сваког зазире – наводи саговорник.

Свештеник Гачић верује да није случајно што се терористички напад догодио на божићном вашару, организованом на највећем тргу некадашњег Западног Берлина. Он подсећа да је тај стравични напад окончао не само ово окупљање уочи великог хришћанског празника, већ је довео до затварања и свих осталих божићних вашара у немачкој престоници, а њих је у ово доба године двадесетак.

Наши суграђани у Берлину, каже, будно прате медијске извештаје у којима је терористички напад главна тема. Срећом, додаје он, нико од грађана српског порекла није настрадао.

Д. Д. С.

Извор: Вечерње Новости
.