Резолуција од Крима усвојена у УН, Србија је гласала против

Rezolucija o Krimu usvojena u UN, Srbija glasala protiv

Фото: СЦ

Генерална скупштина УН усвојила је резолуцију којом се осуђују кршења људских права на полуострву Крим за које се каже да га је „привремено окупирала“ Русија.

Генерална скупштина је са 70 гласова за, 26 против и 77 уздржаних усвојила резолуцију „Ситуација с људским правима у Аутономној Републици Крим и граду Севастопољу (Украјина)“.

У резолуцији се позивају „руске окупационе власти“ да окончају „сва злостављања становника Крима“, посебно „дискриминаторне мере и праксу, арбитрарна притварања, мучења и друго сурово, нехумано и деградирајуће понашање“.

Русија је лобирала против резолуције називајући је „политички мотивисаном“ и „једностраном“, наводи Радио слободна Европа.

У резолуцији се наводи да је одговорност чланица УН да „поштују међународно право, укључујући начело да ће се све државе уздржати од претње или употребе силе против територијалног интегритета или политичке независности сваке државе“.

У тексту се позива на претходну резолуцију УН о територијалном интегритету Украјине и осуђује „привремена окупација дела територије Украјине – Аутономне Републике Крим и града Севастопља“ коју је извела Русија.

Руски Спутњик и украјински медији наводе да је Србија заједно са Анголом, Белорусијом, Венецуелом, Ираном, Казахстаном, Кином, Кубом, Северном Корејом, Русијом и Сиријом гласала против резолуције.

Извор: Н1