САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ поводом обавезне вакцинације!

Београд – Поводом недавних дешавања у вези са изменама законских прописа о обавезној вакцинацији деце, у тренутку изузетно критичном за опстанак наше нације и породице, обраћамо Вам се са молбом да се изјасните о овој проблематици и пружите јавну подршку нашој родитељској иницијативи.

Подсећамо Вас да се континуираним пооштравањем санкција родитељима и изменом Закона о заштити становништва од заразних болести, заправо ради о присилној вакцинацији деце, увођењу нових вакцина, забрани уписа невакцинисане деце у обданишта и школе, претњама социјалних служби одузимањем деце, као и драконским казненим мерама.

Тиме се поступа супротно Уставу Републике Србије, Закону о правима пацијената, као и праву на поштовање породичног живота Европске конвенције о људским правима. Затим ратификованом Међународном пакту о грађанским и политичким правима и ратификованој Конвенцији о заштити људских права и достојанства људског бића у примени биологије и медицине (“Конвенција о људским правима и биомедицини”).

Свесни да је вакцинација контроверзна и компромитована превентивна медицинска мера, боримо се и захтевамо право родитеља/старатеља на слободу избора. У овој проблематици кључно питање треба да буде безбедност вакцина, а не пооштравање казни родитељима због одбијања имунизације. Сматрамо да вакцинација деце треба да буде на нивоу препоруке здравствених радника са једне стране и са друге информисане одлуке самих родитеља, као што је то случај у већини развијених земаља Европе, а не – законска обавеза.

Желимо да својој деци омогућимо да расту здраво, буду сигурна и имају срећно детињство, подсећамо да су деца наша, а не државна и зато бескомпромисно захтевамо слободу избора у одлучивању када су њихови животи у питању, њихово здравље и будућност! Наше регистровано удружење грађана „Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“ из Београда окупља претежно родитеље деце са нежељеним последицама вакцинације и грађане који се залажу за добровољност и информисану одлуку о вакцинацији.

Верујемо да ћете након овог писма, проблематици вакцинације посветити дужну пажњу и зато Вам стојимо на располагању за додатне информације. Очекујемо Вашу подршку и изражавамо спремност за сарадњу.

Уједно Вас обавештавамо да ће родитељи у знак протеста новим законским изменама и присилној вакцинацији деце, одржати јавни митинг 12. марта 2016. године у 12ч на Тргу Николе Пашића и овом приликом позивамо Вас да нам се придружите.

 

 

ИЗВОР: “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију”