ЈАКШИЋ: СВЕТИЊЕ НА КОСОВУ СУ СРПСКЕ, ТЕОДОСИЈЕ СЕ БОРИ ЗА НЕЗАВИСНО КОСОВО

БЕОГРАД – Споразум у заштити културног наслеђа Косова, који су пре два дана потписале државна секретарка САД Хилари Клинтон и „председница Косова“ Атифете Јахјага, не садржи ниједну реч која би упутила на то да је реч о српској баштини.

marko-jaksic1Марко Јакшић, један од истакнутих политичких лидера Срба са севера КиМ, сматра да је реч о отимачини.

– Од дубровачких записа до римских библиотека, сви ти документи говоре да је то српско, и то једноставно не може да се отима. Тај споразум говори на шта је све албанско-америчка страна спремна. Нашу културну баштину ипак нико неће моћи да нам отме, то је наше, али оно што желим да кажем јесте да Епархија рашко-призренска треба да се огласи јасном поруком да у то не сме да се дира. Оно за шта се наш преосвећени владика Теодосије бори, а то је да се примени Ахтисаријев план, значи независно Косово. Сем нас који се боримо, и црква мора да буде присутна свуда где смо угрожени – рекао је Јакшић.

Он је изнео и своје оцене о активности Унеска.

– Они трпе притиске од западних земаља и одбијају да то буде такозвана културна баштина Косова. Албанци, који тврде да су потомци Илира, немају на Косову ни један једини споменик, јер су они 99 одсто српски, а један одсто турски – истакао је Јакшић.

У министарствима културе и спољних послова „Правди“ већ два дана избегавају да дају своје мишљење о споразуму.

У Министраству културе су нам рекли да споразум Јахјага-Клинтон није у њиховом домену.

– Тиме се бави Национална комисија при Министарству за спољне послове, која је у контакту са Унеском. Тражите секретарку Јасну Зрновић –  рекла нам је Ана Суботић из Министарства културе и дала број на који можемо добити Зрновићеву.

Међутим, ни у МИП-у нису расположени за изјаве. Службеник који се представио као Ненад и рекао да ради као административни секретар, пренео нам је да је Зрновић замолила да се обратимо кабинету министра, где су нам опет рекли да је за новинаре надлежна Весна Секерезовић и дали њен број мобилног телефона, на који се она до закључења овог издања „Правде“ није јављала.

У Међународној канцеларији за споменике при УН центру за светско наслеђе кажу да нису упознати са споразумом Јахјага-Клинтон. У Међународном савету за споменике и знаменитости рекли су нам да се не баве политичким споразумима.

Д. Башовић

 

Извор: ФБ репортер