ГМО услов за затварање поглавља 30

Чланство у Светској здравственој организацијии доношење закона о генетски модификованим организмима (ГМО) услов су за затварање поглавља 30 (Економски односи са иностранством) у преговорима са Евроском унијом.

GMO uslov za zatvaranje poglavlja 30
Помоћница министра за трговину, туризам и услуге Бојана Тодоровић рекла је да је Србија прошла скрининг за поглавље 30, направљена је преговарачка позиција и у септембру је послата Европској комисији.

Према њеним речима, друге земље чланице су мање-више без проблема отварале и затварале то поглавље, али се у случају Србије ситуација непланирано искомпликовала. Она је објаснила да је за затварање тог поглавља потребно да Србија буде чланица СТО барем неко време, како би се видео „трацк рецорд“.

„Србија је добро испуњавала услове за чланство за СТО до 2011. године када смо због измена закона о ГМО процес уназадили“, рекла је она.

Тодоровић је рекла да Србија води и билатералне разговоре са чланица СТО око појединих услова, али је уверена да ће све то бити брзо завршено уколико држава испуни оно што је до ње. „Оног тренутка када ми урадимо што је до нас, усвојимо неопходан закон, не могу тачно рећи када, али очекујемо чланство“, рекла је Тодоровић.

Џејн Ејмилхат, заменица шефа Одељења за Русију, Заједницу Независних Држава, Западни Балкан, ЕФТА, ЕЕП и Турску при Директорату за трговину Европске комисије, оценила је да је у случају Србије недостајући елемент усвајање закона о контроли и промету ГМО. „Знамо да је то важно питање у Србији, као и у ЕУ, али усвајање закона би допринело контроли промета ГМО и једнставније приступање СТО“, рекла је она. Ејмилхат каже да правна тековина у поглављу 30 није обимна, али да је у случају Србије важно још једно питање, односно важење споразума о слободној трговини.

„У тренутку чланства Србије у ЕУ престаће да важе споразуми о слободноју трговини које Србија има, попут оног са Русијом“, истакла је она. Ејмилхат додаје да ЕУ нема такав споразум са Русијом и не мисли да ће то у блиској будућности бити случај. „Споразум који Србија има је велика предност за њу и неке европске компаније овде инвестирају са тим циљем“, напоменула је Ејмилхат.

 

 

Извор: 021