Поред хладноће која је оковала „лимене кутије“, односно тридесетак контејнера поређаних у неколико редова на крају грачаничког насеља Падалишта, у срца станара увукли су се и беда и очај. Јер, становници овог тужног насеља већ годинама не виде излаз из неприлике у којој се налазе.

– Готово никада не излазим из овог контејнера. У њему сам са петнаестогодишњом ћерком Александром још од 2010. године, када смо се вратили из расељеништва у централној Србији – прича Лолита Спасић (47). Ја сам болесна, немам пара за лекове, па понекад паднем у кому – прича Лолита седећи на каучу једине просторије у коју се улази кроз узак ходник контејнера.

Два кревета, дрвени сточић и шпорет. То је целокупан ентеријер у овим неусловним просторима избегличког насеља у Грачаници. Њих две нису једине, нити је њихова судбина много другачија од комшија у овом насељу.

Старији човек, који седи на степенику испред улаза једног контејнера, не жели да се представи. Само наставља тамо где је на трен стала Лолитина прича.

– Шта да кажем, због чега, као да ми то нешто вреди – говори тихо, тужно и револтирано.

Још суморнију слику затичемо испред једног од контејнера у средини, последњег у низу од неколико редова. Гомила прљаве дечје одеће на улазу у „лимену кутију“, у којој су и два кревета на спрат. Отворена врата јасно казују да се не зна да ли је хладније напољу или унутра. Поломљена грејалица не помаже!

– Жао ми је због деце која се смрзавају – прича Небојша Стевић, запослен као спремач у овдашњем дому здравља. Синове Николу (13), Немању (11) и Новака (9), одгајам без супруге која је недавно преминула.

Небојша, снебивајући се, даље прича да је конкурисао за неки станчић, али да су одбијени, ни сам не зна зашто!

– Општина Приштина измештена у Грачаници има план за спајање монтажних кућица, односно повезаних контејнера, али је услов да будући станари имају барем два ара плаца укњиженог на своје име – каже за „Вечерње новости“ Томица Мицић, повереник за избеглице у измештеној Скупштини града. Нажалост, већина невољника контејнерског насеља није испуњавала услове конкурса за доделу смештаја у грачаничком насељу Бадовац.

ИСКЉУЧЕНА СТРУЈА

У насељу на Падалишту има 29 контејнера, а у њима живи око 40 станара, сврстаних у пет категорија. Од интерно расељених лица, до социјалних случајева и враћених азиланата.

– Највећи је проблем је што Комесаријат за избеглице трошкове за комуналне услуге уплаћује за само 14 станара. Зато није чудо када некима искључе струју на пола месеца због неплаћених рачуна – каже повереник Томица Мицић.