Косову званично додељен позивни број +383

Иако нас српске власти, путем Канцеларије за КиМ и Мака Ђурића, убеђују да је телефонски број који ће бити додеље тзв., „Косову“ бити број за „географску област Србије“, у свету на то гледају другачије.

Чак шта више број „+383“ је већ у употреби а за њега су међународном провајдеру захтев поднеле и српске власти али, како медији јављају и „Аустрија, без обзира на Србију“. Тиме се избегава она смешна звездица код натписа „Косово*“ коју су сепаратисти од српских преговарача у Бриселу добили 2013. године уместо дотадашњег назива „под привременом адмнистрацијом Уједињених Нација“.

Међународни позивни број, за који је српској јавности речено да је тек број за „географску област“ иако такве немају ни највеће државе света, већ је ушао у употребу. Један од највећих сајтова намењен фотографима, 500рх, који од ове године броји 7 милиона чланова широм света, унео је овај број у формулар за регистрацију нових чланова.

Ако желите да на њему отворите свој налог, а живите на Косову и Метохији, између осталог ова страница ће вам понудити и да унесете број свог телефона с тим што позивни већ постоји – +383 иако је његова употреба најављена тек од 15. децембра! А сасвим је извесно да је ова опција активна већ неко време о чему очекујемо одговор администратора овог сајта којима смо већ послали питање и затражили објашњење.

ПРИШТИНА – Међународна телекомуникациона унија (ИТУ) доделила је, на основу Бриселског договора и писма Србије, „географској области” Косова, позивни број + 383. Позивни број за Косово је део бриселског споразума о Телекому, а косовска министарка за дијалог Едита Тахири је, како је саопштено на сајту косовске владе, оценила да је „у питању историјско достигнуће у области телекомуникација и да ојачава међународни субјективитет Косова”. Шеф Канцеларије за КиМ Марко Ђурић навео је раније да је позивни број +383 у власништву Србије и да је додељен КиМ као географској, а не међународној области.

plus-383

Србија је, на основу споразума постигнутог у Бриселу, позивни број +383 доделила „географској области Аутономне покрајине Косово и Метохија”, а део договора је да се у анексу техничке документације ИТУ та територија наводи под називом Косово, али са звездицом и фуснотом која гласи „овај назив не прејудицира статус и у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП о косовској декларацији о независности”, пренео је 13. децембра лист Коха, који је имао увид у писмо које је Србија упутила ИТУ.

 

 

Извор: КМ Новине, Стање ствари