Македонија у постизборној кризи, неизвесна расподела мандата

Makedonija u postizbornoj krizi, neizvesna raspodela mandata

У Македонији се још тражи излаз из постозборне кризе – државна изборна комисија цео дан одлучује о приговорима опозиције, који могу да промене расподелу мандата између два водећа блока.

Лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније поновио је данас да је сигурам да председник ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски неће формирати владу Македоније.Он је у Битољу рекао да утицај на одлуку ко ће предводити будућу владу неће имати ни решења Државне изборне комисије (ДИК), која разматра приговоре СДСМ, а ни касније одлуке Управног суда.

“И мени је јасно, а и Груевском је јасно да, без обзира на исход резултата у ДИК, он не може да формира владу Македоније. Будућу владу ћемо водити ми (СДСМ) и биће европска”, рекао је Заев и позвао присталице на стрпљење.

Заев је истакао да је у сталној комуникацији са лидером ВМРО ДПМНЕ Николом Груевским упркос, како је рекао, утиску јавности да су њих двојица непријатељи.“Ја и Груевски се не гледамо преко нишана и нисмо уперили пушке један у другога. Ми седимо заједно, ми разговарамо заједно, ми одлучујемо о будућности Македоније, иако смо супротстављени. Ми смо разговарали телефоном током кампање, разговарали смо у време предизборне тишине да бисмо заједно контролисали изборни процес”, рекао је Заев.

Државна изборна комисија разматра осам приговора СДСМ на гласање и поступак на неким бирачким местима, а пре подне је од осам приговара Покрета Беса прихватила само један. Расправа о приговорима странака, по закону, морају бити завршена данас до поноћи, после чега странке многу да се жале Управном суду.

По прелиминарним резултатима, у Собрању са 120 посланика ВМРО ДПМНЕ има 51, СДСМ 49, албанска Демократска унија за интеграцију (ДУИ) која је последњих осам година била у коалицији са ВМРО ДПМНЕ има 10 мандата, Покрет Беса пет, Алијанса за Албанце три, а Демократска партија Албанаца (ДПА) има два посланика.

Beta