Брисел тражи да затворимо центар у Нишу

Узбуна у Eвропској унији због српско-руске хуманитарне базе. Дачић: Наводи о шпијунажи у нишкој бази су глупости.
 Лавров тврди да ЕУ центар сматра шпијунским гнездом
Лавров тврди да ЕУ центар сматра шпијунским гнездом

Ни у једном званичном документу Брисел још није зацртао захтев да Србија затвори Српско-руски хуманитарни центар у Нишу уколико жели да постане чланица ЕУ, али су нашој влади овакви сигнали већ стигли незваничним каналима – сазнају „Новости“.

Нишки центар у ЕУ већ дуже време изазива подозрење и доживљава се као обавештајна база и претња по европску безбедност. У званичним објашњењима која стижу из ЕУ, став Брисела је да Србија већ учествује у европском Механизму за цивилну заштиту и реаговање у ванредним ситуацијама и било каква преклапања и дуплирања на овом пољу треба избегавати.

– У том контексту, ЕУ указује на уверавања српских власти да Центар у Нишу неће добити војни карактер, нити ће бити средство за регионалну координацију, а што би било неспојиво са механизмом ЕУ – одговорено је „Новостима“ у Делегацији ЕУ у Србији на питање да ли постоје захтеви да Србија стави катанац на Центар.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров у Београду је изнео отворену тврдњу да ЕУ тражи од Србије да затвори Центар, јер га сматра „шпијунским гнездом“:

– А то што је током његовог постојања очишћено од мина више од четири милиона квадратних метара и неутралисано око 1.500 мина и осталих експлозивних направа, то што је тај центар пружао помоћ у гашењу пожара на југу Европе, укључујући земље ЕУ, о томе радије ћуте.

Премијер Александар Вучић рекао је да није од званичника ЕУ чуо да имају захтев да се Центар затвори:

– Можда је Лаврову то речено. У сваком случају о томе одлучује Влада, а не Брисел, Вашингтон или Москва.

Српски шеф дипломатије Ивица Дачић поручио је да су наводи о шпијунажи у Центру у Нишу глупост и да је спреман да разговара о његовом затварању ако из Европе докажу другачије – да је он обавештајна база.

Из Центра у Нишу за „Новости“ су поручили да је он отворен за посете делегација свих држава:

– Током ове године посетиле су нас екипе три западна медија који су покушали да пронађу „шпијунску опрему“ и направили репортаже да је Центар искључиво хуманитарног карактера.

НАТО: ИНТЕРВЕНИСАЋЕМО И НА БАЛКАНУ

БЕЗБЕДНОСНА дешавања на Балкану у фокусу су и НАТО. Пре неколико дана, на затвореном састанку шефова дипломатија земаља чланица, усвојен је документ да је Алијанса спремна да „оперативно интервенише на Балкану кад то буде потребно како би спречио међуетнички сукоб и промовисао сигурност и стабилност“, а у који је увид имао „Вечерњи лист“.

У документу који носи ознаку тајности детаљно су описане две врсте претњи с којима су суочене државе на Балкану: дестабилизујуће понашање Русије и растући екстремизам и радикализација као последица повратка страних бораца из Сирије и Ирака.

Брисел тражи да затворимо центар у Нишу  | Политика |  Novosti.rs