Српске судије и тужиоци од 10. јануара 2017. у косовском систему

Званични Београд обавестио је ЕУ да ће судијама, тужиоцима и административном особљу који плате добијају из буџета Србије до 10. јануара престати радни однос и да ће они после тога моћи да раде под окриљем косовског правосудног система. Управо ће тог дана бити именоване косовске судије и тужиоци, наводи „Коха”.

Да ће Београд и Приштина најкасније до 15. децембра послати Бриселу потврду да су испунили све обавезе око интеграције некада српских правосудних радника, потврђено је и 30. новембра, када су две стране постигле договор о завршним корацима за спровођење споразума и правосуђу.

Тада је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић потврдио да је датум интеграције правосудних радника из српског у косовски систем 10. јануар 2017. године.

Споразумом из фебруара прошле године предвиђено је да у митровачком региону ради један Основни суд који ће функционисати у два објекта, док ће тужиоци бити у једној одвојеној згради. Судије и тужиоци неће бити подељени по етничкој основи.

Кривични предмети ће се водити на северу, а грађанске парнице у јужном делу Митровице.

Председник суда и главни тужилац биће из различитих етничких заједница.

Главни тужилац биће Албанац, а председник суда Србин.

Процес интеграције и регрутовања српског особља је завршен пре неколико месеци, а међу њима је 44 судија, 34 тужиоца, а административно особље броји 148 лица.

 

 

Извор: Радио Контакт плус