Војна интервенција ако босански Срби пређу црвену линију

 

Сепаратисти који настоје да поделе Босну и Херцеговину по етничким линијама могли би да угрозе њене напоре да се прикључи Европској унији и да принуде међународне силе да интервенишу, изјавио је у интервјуу Ројтерсу високи представник међународне заједнице за БиХ Валентин Инцко.

Валентин Инцко

Валентин Инцко, високи представник међународне заједнице за БиХ

„Интервенисали бисмо уколико би црвене линије биле прекорачене, ако би (босански Срби) расписали референдум о независности — то би представљало такву црвену линију„, рекао је Инцко.

Упитан о могућности „евентуалне војне интервенције у случају сецесије“, Инцко је рекао да би се радије држао мирних решења, као што је међународни притисак.

Западне дипломате наводе, међутим, да би у случају сецесије босанских Срба, Инцко имао овлашћење да позове стране трупе да спрече оружани сукоб, наводи Ројтерс.

Агенција наводи да су недавно „српски и хрватски националисти интензивирали позиве на поделу земље по етничким линијама“.

 

„На једној страни имамо интеграцију у Европу и истовремено дезинтеграцију код куће“, казао је Инцко.

Он је додао да се може десити да чак и процес приближавања БиХ Бриселу буде успорен, јер би дезинтеграција могла бити јача од интеграције.

Агенција је подсетила да се у Босни и Херцеговини у оквиру Еуфора налази још око 200 војника.

Европска унија је пре три месеца прихватила апликацију БиХ за прикључење ЕУ, а прошле седмице је предузела први корак у, како се чини извесно, дуготрајном процесу приступања, подсећа Ројтерс.


Извор: Спутњик