Амерички Сенат није ратификовао Протокол о приступању Црне Горе НАТО

ВАШИНГТОН — Амерички Сенат на рано јутрос завршеној сједници, на којој је усвојена буџетска резолуција о финансирању владе до краја априла, није ратификовао Прокол о приступању Црне Горе НАТО-у.
Протокол, који је био на агенди Сената претходна два дана, синоћ је могао да буде одобрен само једногласно, акламацијом, зато што није било времена да се о њему сенатори појединачно изјасне.

Међутим, два републиканска сенатора имала су примједбе. За ратификацију међународних уговора у америчком Сенату иначе је потребна двотрећинска већина. У Сенату САД је 100 законодаваца, по двоје из сваке савезне државе.

У јануару ће, када почне засиједање новог сазива Конгреса, сенатор Бен Кардин(Цардин), водећи демократа у Спољнополитичком одбору, поново покренути иницијативу да се његове колеге изјасне о Протоколу. Кардин је у саопштењу, прослијеђеном Гласу Америке, навео да је разочаран што Сенат није дао зелено свијетло за пријем Црне Горе у НАТО прије распуштања Конгреса за ову годину.

„Владимир Путин је урадио све што је могао да поремети недавне парламентарне изборе у Црној Гори, у оквиру напора да заустави ширење НАТО-а. Сенат је пропустио важну прилику да пошаље снажну поруку подршке Алијанси и нашим савезницима на Балкану“, навео је демократски сенатор и позвао лидера републиканске већине да у јануару обезбиједи неопходно вријеме за гласање о црногорском чланству.

Вилсон: Огромна већина у Сенату САД подржава чланство Црне Горе у НАТО

За извршног потпредсједника Атланског Савјета САД, Дејмона Вилсона (Дамон Wилсон), питање ратификације протокола о чланству Црне Горе у НАТО више је процедурално питање.

За Глас Америке, Вилсон каже да је Сенат покушао да у убрзаној процедури акламацијом прихвати споразум о пријему 29. чланице НАТО, на исти начин као што су својевремено ратификовани протоколи о чланству Албаније и Хрватске.

„Та процедура предвиђа да сви Сенатори морају да буду сагласни, а у овом случају изгледа да је примједбе имало двоје сенатора“, каже Вилсон истичући да ће се, уколико и даље буде примједби или противљења, о ратификацији Споразума Сенатори изјашњавати гласањем.

Вилсон наглашава да је ратификација питање времена јер је огрома већина оних који је подржавају.

„Јасно је да је огромна подршка чланству Црне Горе у НАТО- 52 републиканска, 44 демократска и 2 независна сенатора (98 од 100). Остаје да се види када ће то питање доћи на дневни ред. Мораћемо мало да сачекамо, али је важно је нагласити да нема никакве сумње да Сенат САД подржава чланство Црне Горе у НАТО“, каже Вилсон.

(VOA)