РЕХАБИЛИТАЦИЈА ФАШИЗМА: У болници у Сиску постављена спомен плоча убијеним усташама

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је постављање крста и спомен плоче у кругу болнице у Сиску усташама убијеним 1945. године наставак отворене рехабилитације фашизма у Хрватској

 Twitter

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је данас да је постављање крста и спомен плоче у кругу болнице у Сиску усташама убијеним 1945. године наставак отворене рехабилитације фашизма у Хрватској.

„Главну подршку томе процесу дају католичка црква, чији је бискуп Владо Кошић благосовио крст и спомен плочу и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић која је подржала постављање спомен плоче са усташким поздравом ‘За дом спремни’ у Јасеновцу и која усташку заставу сматра правом хрватском заставом“, навео је Линта у писаној изјави.

Линта је критиковао и Владу Хрватске због тога што подршком отвореној рехабилитацији нацизма и фашизма вређа стотине хиљада српских, ромски и јеврејских жртава у Независној Држави Хрватској у Другом светском рату.

Он је затражио да Министарство спољних послова Србије званично затражи од председника Европског парламента, председавајућег Комитета за спољне послове Европског парламента и шефова свих посланичких група у Европском парламенту да хитно донесу „Резолуцију против рехабилитације и величања усташтва или хрватског нацифашизма у Хрватској“.

Бета