СТРАШНО: Српског младића убили службеници америчке амбасаде!?

Апелациони суд укинуо је првостепену пресуду којом су осморица оптужених за паљење америчке амбасаде у Београду 21. фебруара 2008. осуђени на условне казне од шест до 10 месеци. У образложењу се наводи да таква одлука „донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка, јер је пресуда неразумљива и противуречна сама себи“.

1

Фото: А. Чукић – Траже се одговори: Како је заиста умро Зоран Вујовић

Апелациони суд укинуо је првостепену пресуду којом су осморица оптужених за паљење америчке амбасаде у Београду 21. фебруара 2008. осуђени на условне казне од шест до 10 месеци. У образложењу се наводи да таква одлука „донета уз битну повреду одредаба кривичног поступка, јер је пресуда неразумљива и противуречна сама себи“.

Понављање поступка отвара питање и да ли ће се међу оптуженима наћи и полицијски генерали против којих се више од две године води истрага, али и да ли ће јавност напокон сазнати како је настрадао 21-годишњи студент Факултета техничких наука из Новог Сада и навијач Партизана, Зоран Вујовић.

Налази обдукцијеПрема налазима обдукције, Вујовић је страдао у року од свега неколико минута. У Вујовићевој крви није нађена велика количина карбосихемоглобина, што би указало да се он отровао угљен-моноксидом, па тек онда изгорео.

У јавности је било више спекулација како је настрадао. Према једној верзији, он се у запаљеној згради америчке амбасаде онесвестио од дима, а затим је изгорео. Према другој верзији, Вујовић је пао у унутрашњост амбасаде док се пењао уз зид на којем се налазила америчка застава, и том приликом се онесвестио, а онда је ватра учинила остало. Према трећој верзији њега су убили амерички маринци који су обезбеђивали Амбасаду.

Међутим, из судских списа овог предмета недвосмислено се изводи закључак да је изгорео тако што се нашао заробљен у просторији у којој су службеници америчке амбасаде активирали „одбрамбени механизам“!

– Када је руља кренула на Амбасаду, обезбеђење је помислило да ће после упада у једну од просторија хулигани заузети и остале делове зграде. Истовремено, припадници САЈ су се налазили у сасвим другом делу објекта са циљем да помогну маринцима, али нису могли да реагују. У таквој ситуацији, обезбеђење је активирало заштиту која постоји у свим амбасадама САД у свету. Читава просторија је изолована и онда је пуштен гас. Међутим, остаје нејасно да ли се гас запалио стицајем околности или на други начин – тврди извор „Вести“ који је имао детаљне увиде у судске списе.

Да је ова тврдња тачна потврђује и адвокат Божо Прелевић који је један од бранилаца у истрази која се води против полицијских генерала.

– Заиста има назнака да је активиран одбрамбено-безбедносни систем амбасаде и да у тој чињеници треба тражити и могући узрок смрти Вуковића – истиче Прелевић.

Не зна се ни ко је организовао напад

Више јавно тужилаштво у Београду је пре две године покренуло посебну истрагу о могућим пропустима приликом обезбеђивања митинга „Косово је Србија“ када је дошло и до нереда и паљења амбасада у центру Београда.

Предистражни поступак се води против пензионисаних генерала Стевана Бјелића, тадашњег начелника београдске полиције, Боривоја Тешића, тадашњег команданта Жандармерије, бившег начелника Управе полиције МУП-а Србије Младена Курибака, затим некадашњег руководиоца у београдској полицији Слободана Вуколића и официра из врха команде Жандармерије Бојана Марковића и Зорана Рашковића.

Потврђена пресуда

Апелациони суд је потврдио пресуду Драженку Николићу који је због насилничког понашања условно осуђен на пет месеци затвора с роком провере од две године, као и ослобађајуће пресуде Александру Ерцеру и Душану Седлару. Они су, за разлику од осталих, правоснажно ослобођени оптужби.

– У питању су два различита процеса. У првом се утврђују одговорни за напад и паљење амбасаде САД, а истрага против полицијских генерала обухвата одговорност полиције што нису успели да спрече нападе и на амбасаду САД, али и амбасаде Немачке, Хрватске и Турске. Кључно питање је да ли је реч о организованим нападима и ако јесте ко стоји иза свега – наводи Прелевић и додаје да нема доказа да је неко наредио повлачење полиције пред хулиганима.

Снимци јако лоши

Један од проблема са идентификацијом особа које су учествовали у паљењу америчке и немачке амбасаде јесте лош квалитет снимака безбедносних камера.

– Помислили бисмо да за спољно обезбеђење америчка амбасада користи неке квалитетне камере, међутим када су нам стигли снимци на вештачење, видели смо да је квалитет врло лош. Уз дим од паљевине и лош снимак једва смо успели да било кога позитивно идентификујемо – кажу за „Вести“ извори из полиције.

 

 

Извор: Србин инфо