По налогу комунистичких власти у Москви дигнут у ваздух Храм Христа Спаситеља – 1931. године

Петог децембра 1931. године, Храм Христа Спаситеља у Москви је уништен у налогу Јосифа Стаљина.

Катедрални саборни храм Христа Спаситеља (посвећен Христовом рођењу) је саборни храм Руске православне цркве, недалеко од Московског Кремља, на левој обали реке Москве.

Првобитни храм је подигнут у част победе руског народа над Наполеоном. На зидовима храма су била исписана имена официра руске војске који су пали у рату с Наполеоновом армадом 1812. и других непосредних битака против Наполеона.

Храм је рађен према пројекту архитекта Константина Тона. Градили су га истакнути неимари и уметници из целе Русије 44 године. Храм је свечано освештан 26. маја 1883. године.

Храм Христа Спаситеља је за време царске Русије био главна московска црква — називан и главна катедрала.

Послије Октобарске револуције бољшевичке власти су многим црквама пренамениле улогу, или их просто срушиле. Тако је и ову цркву срушила комунистичка власт 5. децембра 1931. године тачно у подне.

Место храма се показало, због своје близине Кремљу, као погодна локација за изградњу споменика социјализму познат као Палата совјета. Споменик је био замишљен као вишеетажно здање у савременом стилу са великом Лењиновом статуом на врху.

Изградња Палате совјета била је неизвесна због недостатка финансијских средстава и честих поплава у Москви и на крају се од тога одустало. Године 1958, у време Никите Хрушчова, на месту храма је изграђен базенски комплекс који ће на том месту остати све до девете деценије 20. века.

Image result for храм христа спаситеља москва

Храм је поново грађен од 1990. до 2000. према цртежима и старим фотографијама.

Садашње здање храма је освештано 19. августа 2000. године.

 

Извор: Дневно