Хрватска: Ветерани ХОС-а у Јасеновцу поставили спомен обележје са натписом „За дом спремни“

Ветерани Хрватских одбрамбених снага (ХОС) су у центру Јасеновца, недалеко од бившег усташког концентрационог логора, открили спомен-облежје на којем је уклесана усташка крилатица „За дом спремни“

Пре мање од месец дана у центру Јасеновца је постављена усташка крилатица „За дом спремни“. Угравирана је на плочи која је 5. новембра подигнута на зграду на Тргу краља Петра Свачића, као знак сећања на 11 погинулих припадника Прве сатније „Анте Параџик“ ХОС, који су погинули на том подручју, пишу загребачке „Новости“, лист који издаје Српско народно вијеће (СНВ).

Плочу су поставили ветерани ХОС-а из Јасеновца и Загреба.

Поред имена погинулих сабораца, стоји и грб јединице с усташким узвиком, који су ХОС-овци почетком деведесетих година преузели од службених обележја Независне Државе Хрватске (НДХ).

Реч је о поздраву чије се јавно истицање због усташке конотације у Хрватској забрањује законима.

Међу стотињак учесника откривања спомен-плоче били су и представници општина Јасеновац и Поповача.

Протокол је започео благословом спомен-плоче, настављен је мисом задушницом у жупској цркви у Јасеновцу, а завршен обраћањем званица и организатора у Месном дому.

Хрвоје Класић, историчар са загребачког Филозофског факултета, нема дилеме да је у овом случају реч о провокацији.

„У месту где је десетине хиљада људи депортовано и убијено на основу наређења потписаних са `За дом спремни`, где се налазио концентрациони логор у којем се тај `поздрав` свакодневно користио, мислим да је истицање било каквих симбола који подсећају на тај период еклатантан пример не само ревизионизма и негирања историје, него бих се усудио рећи и омаловажавања жртве“, каже Класић за „Новости“.

Он је појаснио да постоји лажна дилема да ли је реч о усташком или „старом хрватском поздраву“.

Класић подсећа да је актуелни министар унутрашњих послова Хрватске Влахо Орепић позвао у помоћ историчаре да се изјасне око усташког поздрава „За дом спремни“.

„С обзиром да се ниједан историчар није јавио како би предочио било какав доказ у прилог тези да је реч о поздраву који је детектован било када изван усташког покрета и НДХ, сматрам да је и за њега дилема решена. Као представник власти, он мора да штити правни и уставни поредак Хрватске, те поступи у складу са законом и Уставом, тако да почне кажњавати јавно истицање и кориштење овога, без сумње, усташког поздрава“, поручио је Класић.

 

Извор: НСПМ