Бугарска Православна Црква званично одбацује Свеправославни Сабор

Управљачко тело Бугарске Православне Цркве, Свети Синод, формално је одбацио Свеправославни Сабор и његове закључке, наведено је у саопштењу објављивљеном у Софији 29. новембра.Бугарска Православна Црква одбила да присуствује сабору, који је одржан на Криту у јуну, након што њен позив да се Свеправославни сабор одложи није дао резултата.

320243d377629dcdeed306c76896432f

Бугарска Православна Црква била је једна од четири аутокефалне православне цркве које су одбиле да присуствују, Антиохијске Патријаршије, Грузијске Православне Цркве и Руске Православне Цркве.

Овај догађај на Криту није „ни Велики, ни свети, ни свеправославни“, рекао је Свети синод у својој одлуци 29. новембра.

У одлуци се напомиње да су на критском сабору присуствовали „представници медија и гости из хетеродоксних верских група (римокатоличке, протестанске, итд)“.
Напоменуто је да 33 епископа од оних који су учествовали на сабору није потписало документ о „Односима православне цркве са остатком хришћанског света“. Неки од епископа који нису потписали су истакнути православни теолози, речено је у саопштењу бугарске цркве.

Бугарски Свети синод је рекао да је прегледао документе са Крита након стручног превода од стране овлашћеног преводиоца.

Речено је да је уочено да су, документи који су кружили пре састанка на Криту делимично претрпели неке измене „, али безначајне и недовољне“ за васељенско прихватање.

Бугарска црква, укратко, одбацила је идеју о обнављању јединства хришћанства, јер – из саопштења проистиче – православна црква се никада није поделила.

Позивајући се на оне који су „лутањем у овоземаљаском свету и пали у јерес и раскол“, бугарски црква је рекла да „Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква никада није изгубила јединство у вери и заједништву Духа Светога и не може да прихвати наводни „опоравак јединства са “другим хришћанима”, јер то јединство још увек постоји у телу Христовом и јединство и јединственост су битне дефиниције Цркве“.
Исто тако, православна црква не може да прихвати различите концепте и доктрине којима инославни оправдавају то јединство, рекао је Свети Синод Бугарски Православне Цркве.
Такође одбацује употребу речи „црква“ када се говори о другим конфесијама.
„Присуство многих цркава је неприхватљиво према догмама и канонима православне цркве.“
Након дугих критика ових ставова, Свети синод Бугарске Православне Цркве је рекао да је због неучествовања једног броја аутокефалних цркава, било организационих и теолошких грешака.

„Међутим, ми поштујемо и ценимо напоре свих организатора и учесника за њихов труд.“
Пажљиво испитивање докумената усвојених на критском сабору, „нас доводи до закључка да неки од њих садрже неслагања са православним црквеним предањем са догматског и канонског становишта Цркве, са духом и словом Васељенског и помесног сабора. „

Синод је рекао да је Бугарска Православна Црква „саставни живи део Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве.

„Као део Тела Христовог сам овај орган локалне територије Бугарске и бугарских епархија у иностранству, Бугарска Православна Црква ће и даље наставити да буде у братској евхаристији, духовном, догматском и канонском заједништву са свим осталим помесним православним црквама – како са онима који су учествовали на сабору на Криту, као и са онима који нису“, рекао је Свети Синод.

Дан сваки не свиће низашта друго него да се људи определе за једне или за друге. (Св. Николај Жички)

Извор: Православље живот вечни