Слога тражи од Вучића да заштити болесну радницу Јуре

Sloga traži od Vučića da zaštiti bolesnu radnicu Jure
Удружени синдикати Србије „Слога“ затражили су да премијер Србије Александар Вучић и Министарство рада заштите радницу компаније Јура Виолету Петровић из Ниша која је отпушена јер је болесна.
Медији су објавили да је Јура отпустила радницу Виолету Петровић која болује од карцинома и која је самохрана мајка. Она је била запослена у Јури од јуна прошле године, а уговори о раду продужавани су јој на шест месеци. Да јој уговор неће бити продужен јуче јој је јављено телефоном, уз поруку да узме радну књижицу.

Синдикат „Слога“ је подсетио да је премијер више пута у својим иступима, као и током недавне посете Јури у Лесковцу, рекао да је „све идеално у тој компанији“ и да свако има право на лечење, боловање и рађање деце по закону, а да је Инспекција рада утврдила да у Јури нису уочене веће неправилности.

„Које веће неправилности има од отказа болесној жени и самохраној мајци која је након сазнања да је добила карцином и третмана хемотерапије отпуштена? Докле ћете више толерисати понижавања и иступе Јуре која је својим сталним испадима постала најомрженија страна компанија у Србији, или ћете опет да нас оптужите да растерујемо стране инвеститоре“, питала је „Слога“ премијера.

Синдикат наводи да су радници Јуре добијали отказ „само због покушаја синдикалног организовања“ и подсећа да је Инспекторат рада добио на поклон аутомобиле од те компаније.

СССС: Бесплатна правна помоћ радници
Савез самосталних синдиката Србије (СССС) најавио је да ће бесплатно правно бранити радницу из Ниша.

„Изгледа да се не назире крај нељудском понашању у Јури, чији менаџмент најновијим поступком према још једном запосленом у Србији показује сву безочност страног капитала, али и немоћ или незаинтересованост наше државе да то спречи“, наводи се у саопштењу ССС.

Синдикат додаје да овакви случајеви пролазе некажњено због немогућности да се у Јури радници синдикално организују. СССС због тога позива државу, министра за рад и Инспекцију рада да не жмури на овако понашање страних и домаћих фирми.

 

Извор: Н1