Владика Лонгин (Жар) јерархији Румунске Православне Цркве: „Зауставите прогон!“ И речи утехе и подршке прогоњеној румунској православној браћи

Православни смо, макар да се пропусти једна цртица, или да се промени само једна јота, све се мења, зато што Господ Христос од нас тражи да будемо целовити. Ђаво хоће да му даш само један нокат, и ако си му га дао, то значи да више ниси потпуни господар, већ си само део целине, зато што се истина не мери метром. Ако ли пуно промениш, или извршиш мале промене, потпуно је свеједно, то значи да си све променио и издао.  Отац Арсеније Папачок

 

15181279_1177747959007163_4359311240567201793_n

Делегација Синода Румунске Православне Цркве након уложених амандмана, ипак је потписала  све предложене документе Критског сабора,  и ако су многобројни  теолози и архијереји указивали на неправославне одредбе у тим одлукама. Првобитно ћутање и збуњеност  врло брзо су заменили  све гласнији позиви црквеној јерархији из манастира и парохија да опозове своје потписе и одрекне се тог сабора. Архиепископу  Јашија и Митрополиту  молдавско-буковинском Теофану , упућено је отворено писмо (петиција ) монаха (из манастира Сихастрија, Бистрица,из скита Св. Теодора…) уз напомену да ће се у супротном,  применом  15. правила Двократног Сабора Цариградског, потписници петиције оградити од раскола и  јеретика.

Крајем новембра месеца монахињама манастира Варатек, које одбијају да учествују у службама у којима се помињу архијереји екуменисти, запрећено је преко посредника митополита Теофана, да ће бити протеране из манастира ″ако се не дозову памети″.

Прогон исповедника у Румунској  Православној Цркви не треба да чуди јер екуменисти не бирају ни средства ни методе да уклоне све који представљају препреку на том путу.  Брзо су епископи и клирици заборавили колико је зла Цркви нанео комунизам  у време Чаушескуа. Борба се наставља, некада против комунизма, данас против екуменизма.

У наставку можете прочитати речи владике Лонгина (Жара) упућене прогонитељима исповедника православне вере, дакле јерархији Румунске Православне Цркве као и речи утехе, подршке и охрабрења онима које прогоне:

Ваше Високопреосвештенство,

Митрополите Теофане,

Румунски православни народе који патиш и биваш прогоњен,

Срце нас, православних Румуна у Украјини, пуно је туге за све њих: свештенике, монахе, монахиње и вернике из Румуније, исповеднике праве вере, праве синове наше Православне Цркве, који брижљиво чувају све што су нам оставили Оци кроз седам Васељенских сабора: догме, каноне, Предање и љубав према нашој Мајци Цркви.Њих, који желе да остану чврсти у својој вери, онаквој какву су наследили од предака, данас третирају са таквом злобом и прогоном, протерују их и уклањају из цркава и манастира.

Они пате јер не признају проклету јерес, не слажу се са Сабором разбојника и јереси на Криту. Дошли смо дотле да су чак и данас епископи и свештеници на удару, горе него у време комунизма.

Преосвећени архијереји, зауставите проливање крви нас хришћана, или сматрате да је потребно још да би се што више приближили Спаситељу Исусу Христу?

Јако добро знамо, да сте на овом Сабору на Криту (којег се стидим да поменем) потписали јеретичка докумената и све те беспаметне ствари, да сте на тај сабор отишли против Истине Господа нашега Исуса Христа; али ако сте искрени хришћани признајте то сами!
Прихватањем овог разбојничког сабора, одрекли сте се онога што нам је најсветије, подсмевали сте се учењу Свете Цркве, Једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, једине спаситељне, коју нам је оставио Исус Христос Спаситељ, и постали сте обожаваоци ‘цркве’ јеретичке .

Много пута сам се питао: зашто се још увек кажњава наш румунски народ који је већ прошао кроз толико патње, прогона и тамница? Kрв исповедника се до сада још није осушила на зидовима затвора.

Али данас сам схватио да то није казна, већ да је то велики благослов када они који желе да прате Спаситеља Христа буду прогоњени, шибани и омрзнути чак и од својих пастира који су напустили пут ка Христу и кренули путем проклете јереси екуменизма.

Душе ожалошћене, желим да вам кажем ако хоћете да ходите стопама нашег Господа, време је да кажете истину!

Ништа се не бојте! Света Литургија наћи ће место на небу, у кући, шуми, пећини и катакомби, и сведочите, постојани и чврсти у истинској Вери Православној!

И питаћу, „епископе“, који су почели са нападима без милости на децу Божију и Пресвете Богородице, зашто се играте на овакав начин и прогоните свештенике, монахе и монахиње? Стварно немате милости , изгубили сте разум и осећај човечности?

Ваше Преосвештенство, у коју сврху сте дошли да служите у Украјини?

Да покажете свету свој правду и запрљате стадо Христово Вашим јеретичким учењима? Можда сте заборавили речи Преосвећеног Митрополита Онуфрија када Вам је рекао у манастиру у Черновицу: „Православље одржати чистим?“ Међутим, Ваше Високопреосвештенство не дозвољава ником другом да следи Христа и да се спасе.

Одустаните од сулудог пута екуменизма! Одбаците јеретички Сабор на Криту!

Покајте се пред Господом!

Пригрлите румунски народ, којем није било лако да прође кроз све што је прошао кроз историју!

Мој вољени православни народе, браћо и сестре у Христу, сви ви који чувате чистоту Православља, знам да вас Бог неће поново напустити!

Ја сам грешник и недостојан, желим да останем са вама у овом времену искушења, патим са вама, да издржите, да плачем са вама, да се молимо једни за друге. Чак и ако смо удаљили, претрпели много једни без других, и било је веома тешко, али смо ојачали и уједињени смо у Светој Истини, јер имамо исту веру, ми имамо исту крв и исти смо народ. Желим да поручим свима који су били прогањани зарад Свете Истине: Задржите праву веру, чак и ако морате да платите цену својим животом.

У овим временима тако тешким за верујући народ треба да се сетимо речи нашег Спаситеља: „И сви ће вас омрзнути због имена мојега. Али који претрпи до краја тај ће се спасти. „(Марко 13:13).

Ваше Високопреосвештенство , пишем ове речи са болом, из душе, желећи да се зна да и овде људи саосећају и пате са верујућим народом.

Молимо Вас да зауставите прогон оних који воле своју Цркву, Истину и једину веру која спасава, Православну Веру.

И за све оне , који су узели учешће на лжисабору на Криту, сада је прилика да се одрекну својих екуменистичких грешака, приносећи покајање пред Господом, да будемо сви у Духу Светом.

А ако њих називате „фанатицима“,“шизматицима“,“непослушнима,“ како онда називате четири цркве које нису учествовале на лажном критском сабору и тих тридесет три епископа који су учествовали на сабору, али нису потписали и нису се сложили са одлукама донесеним тамо?

Чему толика ревност и богобојажљивост да служите са онима који су били против њега ?

Станите! Ако се не зауставите сами, Господ ће вас зауставити.

Вратите се олтару Православља и жртвујте се за чистоту Православља које нам је оставио Господ и Спаситељ Исус Христос.

Праштајте ако сам се огрешио о Вас.

Молите се за наш румунски православни народ, добром Господу у Тројици Прослављеном Оцу и Сину и Светоме Духу , Пресветој Богородици, свим Небеским Силама и свима Светима, да му да снагу да буде јак и чврст у нашој Светој вери Православној и да исповеда Истину до краја! Бог вас благословио и Небеска Милост да Вас укрепи на путу Истине. Амин!

Са љубављу у Христу и много туге,

грешни  Лонгин,  Eпископ Банченски

„Прогони, робије, логори, тамнице, изолације, изгладњивања, мучења, понижавања, кроз све то ми прођосмо. Није више толико страшно. Али оно, кроз шта ћете ви проћи, тога није било од стварања света до данашњег дана…“ Архимандрит Јустин (Парву)

 

 

Извор:  Православље живот вечни