Српски затвореници пребачени у Подујево под међународним притиском

Затвор у Подујеву (Фото Пинтерест)

Косовска Митровица – Премештај четворице Срба притвореника који су у суботу увече одлуком Дурате Хоџа, косовске министарке правде, из затвора у Косовској Митровици пребачени у затвор високе безбедности крај Подујева, учињен је „под притиском међународне заједнице”, тврди за „Политику” Нусрет Хоџа, заменик министра правде у косовској влади.

– Притвореници су премештени после притиска на министарку која је дала наређење за премештај, пошто наводно постоји могућност њиховог бекства. Све је то учињено без претходног разговора са управником затвора у Косовској Митровици, који је само неки минут раније обавештен. Био сам у кабинету министарке Хоџа, али је она на путу, па нисам могао у директном разговору да сазнам који су стварни разлози те једностране одлуке и кршења закона – каже за „Политику” Хоџа.
Он је посетио косовскомитровачки затвор, где српски затвореници од недеље ујутру штрајкују глађу захтевајући да се четворица премештених Срба врате у затвор у Косовској Митровици, као и да им се дају гаранције да сами неће бити пребачени.

Заменик министра правде Нусрет Хоџа наглашава да што се тиче седморице затворских официра, из редова српске заједнице, који су са притвореним Србима исто вече пребачени на дужност затворских чувара у Подујеву, „ту нема дилеме, остаће тамо, јер су њихова радна места у Подујеву”.

– Када су аплицирали за радно место, поднели су захтев за притворску јединицу у Подујеву, која је тада била у изградњи. С обзиром на то да је затвор изграђен, сада су на радном месту које су тражили – истиче Хоџа, иначе представник Српске листе који је замрзнуо статус, али ће због „новонастале ситуације бити на радном месту”.

У затвор у Подујеву пребачени су Зоран Вукотић, којем се суди за ратни злочин против цивилног становништва и још му није изречена пресуда, затим Слободан Гаврић, осуђен на 13 година затвора, због наводног припремања терористичких напада у Приштини, Југослав Јеремић, осуђен на 23 године због тешког убиства, и Немања Вићентијевић, осуђен на 14 година због убиства и неовлашћеног држања и употребе оружја.

Међу затвореницима који штрајкују у Косовској Митровици је и Оливер Ивановић, лидер ГИ СДП, који је осуђен на девет година затвора због ратног злочина против цивилног становништва почињеног у јужној Косовској Митровици, а који чека одлуку Апелационог суда на жалбу коју су он и адвокати уложили.

Извор: Политика