Обилне падавине погодиле су Србију, а у неким местима киша пада непрестано преко 15 сати.

Киша која непрекидно пада више од 15 сати на територији општине Тутин изазвала је поплаве на више локација у ужем центру града.

Река Вапа поплавила је десетак домаћинстава и помоћних објеката, због чега је у делу општине Сјеница проглашена ванредна ситуација.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Предраг Марић изјавио је данас да су највеће падавине забележене у Новом Пазару, Сјеници и Тутину одакле је евакуисано 12 особа, а ситуација је под контролом.

09:10 – ПОПЛАВЉЕНО НЕКОЛИКО ЛОКАЦИЈА У УЖЕМ ЦЕНТРУ ТУТИНА

Обилна киша која непрекидно пада више од 15 сати на територији општине Тутин изазвала је поплаве на више локација у ужем центру града, а локални пут Тутин – Мехов крш непроходан је за саобраћај, због изливања реке Видоњак. Поплављена су и дворишта тутинских средњих школа, па данас неће бити наставе док се не санирају последице.

Екипе јавних предузећа „Нови Пазар пут“ и „Градац“, као и велики број грађана су на терену и у току је санација.

У току је и седница Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој се разматрају мере које треба предузети, као и процена настале штете.

Путеви Србије саопштили су данас да је саобраћај обустављен и на деоници Сјеница – Нова Варош, у месту Увац, због изливања реке Увац.

11:25 – ПОПЛАВА И У СЈЕНИЦИ

Река Вапа поплавила је десетак домаћинстава и помоћних објеката, због чега је у делу општине Сјеница проглашена ванредна ситуација.

Општински кризни штаб је ванредну ситуацију прогласио у месним заједницама Центар и Букреш.

Током ноћи на подручју Сјенице пало је 50 литара кише по квадратном метру, а киша и даље пада.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

11:34 – РХМЗ: ВОДОСТАЈИ ЛИМА, ИБРА И ТИМОКА У ПОРАСТУ

РХМЗ: ВОДОСТАЈИ ЛИМА, ИБРА И ТИМОКА У ПОРАСТУ

Водостаји на рекама Лим, Ибар и Тимок, као и горњи ток Западне Мораве су у порасту, речено је агенцији Бета у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Како је речено очекује се да се у наредна два дана настави пораст водостаја на рекама Лим, Ибар, Тимок, Јужна Морава и у горњем току Западне Мораве, а може доћи и до локалних изливања на бујчним токовима.

У РХМЗ је речено да би могло да дође до превазилажења граница редовне одбране од поплава, али да то не значи да ће доћи до екстремних ситуација, већ да треба бити у приправности.

11:55 – ВИСОК ВОДОСТАЈ ЛИМА КОД ПРИЈЕПОЉА

ВИСОК ВОДОСТАЈ ЛИМА КОД ПРИЈЕПОЉА

Водостај Лима код Пријепоља данас је учетворостручен у односу на мерења од пре два дана и у 10 сати износио је 278 центиметара, рекао је хидролог у Републичком хидрометеоролошком заводу Александар Вујановић.

Он је агенција Бети рекао да се и данас и сутра очекује наставак падавина, тако да ће, како је и најављено, водостај Лима озбиљније прећи коту редовне одбране од поплава.

Председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић сазвао је хитну седницу Штаба за ванредне ситуације, јер се Лим излио у насељу Јалија у Бродареву као и у месту Залуг низводно од Пријепоља.

Нема информација о озбиљнијим штетама, али се кретање водостаја редовно прати и предузимају се припремне радње у случају потребних интервенција.

12:30 – ОТПАЛЕ ТАБЛИЦЕ ЗАБЕЛЕЛЕ ПУТ

НИШ – За 24 часа на територији града Ниша пало је 47,9 литара кише по квадратном метру. Екипе ЈКП Наисус добијале су позиве за интервенцију из свих делова града, а највише проблема било је на Сомборском булевару. Велики број возача је пролазећи кроз баре остао без таблица на аутомобилима.

Опало лишће у ово доба године прави велики проблем неометаном отицању атмосферске воде. То су најчешће и били разлози интервенција екипа Наисуса на Булевару Немањића, на Византијском булевару, Зетској, Божидарчевој, Књажевачкој, Романијској, Сомборској и улици Париске Комуне.

Директор Центра Морава Јавног предузећа Србијаводе Драгољуб Миљојковић каже за Новости да је на југу Србије највећи пораст водостаја забележила река Топлица и то за 104 центиметра.

Срећом, пре обилних падавина корито реке је било празно, па је водостај испод нивоа редовне одбране од поплава. Метеролози најављују обилне падавине и у наредна 24 часа на југу Србије и екипе за спречавање поплава биће у приправности.

(М. Петковић)

13:20 – НА ПОДРУЧЈУ ВРАЊА ИЗЛИЛЕ СЕ ЛОКАЛНЕ РЕКЕ, ЗА САДА НЕМА УГРОЖЕНИХ ДОМАЋИНСТАВА

Заменик градоначелника Врања Игор Андонов изјавио је данас да и поред велике количине кише која је пала током ноћи и јутра у Врању и околним селима ситуација није алармантна, али да је било изливања мањих река у Врањској Бањи и околним селима.

Андонов је за агенцију Бета изјавио да до поднева није пријављен ниједан случај да је вода ушла у подруме или стамбене објекте грађана на подручју града Врања, али и да се према прогнози метеоролога очекује да се обилна киша која у Врању пада од раних јутарњих сати у наредна два до три сата додатно појача због чега су све градске службе у приправности.

„За сада ништа није алармантно, сви задужени за ванредне ситуације су на терену, као и људи из јавних предузећа. За сада имамо обавештење да се у насељу Савинци у Врањској Бањи излила река из корита, као и да се формирала већа количина воде код села Златокоп. На излазу из Врања има проблема јер се ту из корита излила Врањска река“, казао је Андонов.

Бродарево,поплављено дечје игралиште

Он је рекао и да су се у неколико улица у Врању излили канализациони шахтови што је повећало количину воде која се налази на улицама, зато разлога што се атмосферска канализација на тим местима улива у градску канализацију.

Према информацијама Метеоролошке станице у Врању, у протеклих шест сати, од 7.00 до 13.00, на подручју Врања пала су 43,2 литра кише по метру квадратном.

13:33 – МАРИЋ: НАЈВИШЕ ПАДАВИНА У НОВОМ ПАЗАРУ, ТУТИНУ И СЈЕНИЦИ, ЕВАКУИСАНО 12 ОСОБА

Начелник Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Предраг Марић изјавио је данас да су највеће падавине забележене у Новом Пазару, Сјеници и Тутину одакле је евакуисано 12 особа а ситуација је под контролом.

„Ситуација је сада стабилна, падавине су престале, иде у правцу смиривања“, рекао је Марић, наводи се у саопштењу МУП-а.

Он је додао да спорадичних проблема због бујичних водотокова има на територији Прокупља, Куршумлије и Лесковца, као и да су екипе Сектора на терену и помажу грађанима на пумпању воде.

Марић је казао да су општински и градски штабови за ванредне ситуације у недељу обавештени о стању потпуне приправности због најављених падавина и да су екипе Сектора од понедељка на терену у свим „потенцијално кризним тачкама“.

„За нас опуштања заправо и нема, јер се најављују нове падавине у току поподнева и ноћи, тако да ћемо тек сутра до краја дана имати прилике да видимо да ли ће доћи до најављеног престанка падавина“, рекао је Марић.

14:25 – КУЧЕВИЋ: СВЕ РАСПОЛОЖИВЕ СНАГЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ОД ПОПЛАВА У ТУТИНУ НА ТЕРЕНУ

У Тутину је данас на седници штаба за ванредне ситуације донета одлука о подизању нивоа пуне приправности у општини, што подразумева стална дежурства на терену и превентивно деловање на санацији последица изазваних обилним падавинама и изливање река Видрењак и Печаоница.Командант штаба Шемсудин Кучевић рекао је новопазарском Радију Сто плус да су све расположиве снаге на терену, да је неколико угрожених породица успешно евакуисано, као и да је снабдевање електричном енергијом обустављено у критичним деловима града.

„Ово је највећа поплава још од 1972. године и апелујем на све суграђане да се понашају по препорукама штаба, како би се спречиле веће катастрофе. Најважније је да се сачувају људски животи и евакуишу сви угрожени грађани што пре“, истакао је Кучевић.

Црвени метео аларм је на снази у општини Тутин до поноћи, а тренутна количина падавина је 125 литара по метру квадратном.

15:09 – СЈЕНИЦА: РЕКА ВАПА СЕ ПОВЛАЧИ У КОРИТО

Река Вапа, која је у Сјеници поплавила десетак домаћинстава у насељу Букреш и део око индустријске зоне у овом граду, повлачи се у своје корито.Командант Штаба за ванредне ситуације Хазбо Мујовић рекао је новопазарском радију Сто плус да су екипе ЈП „Дирекције за урбанизам“ и ЈКП „Врело“ на терену и да раде на санацији штете поплављених делова града.

„Јутрос смо неколико непокретних особа евакуисали из домаћинстава у Букрешу, а за сада немамо података о вредности причињене штете на објектима. Чекамо да се вода потпуно повуче како би се евакуисани вратили у своје домове и утврдили шта од имовине могу да спасе“, рекао је Мујовић.

Он је изразио очекивање да ће се ситуација нормализовати током дана, уколико не буде нових падавина и изливања река.

18:06 – У ПИРОТУ СВИ СПРЕМНИ ДА РЕАГУЈУ У СЛУЧАЈУ ОПАСНОСТИ ОД ПОПЛАВА

Киша која пада у Пироту од синоћ није повећала ниво река и канала на подручју града и за сада не прети изливање река у овом граду и селима уколико падавине не постану обилније, изјавио је заменик градоначелника Пирота Видојко Панајотовић агенцији Бета.

На данашној седници Штаба за ванредне ситуације града Пирота, константовано је да постоји опасност од већих падавина током вечери и у среду.

„Локална самоуправа и јавна предузећа спремни да реагују у случају опасности од поплава. Обавља се се редован надзор и контрола река и водотокова на територији града Пирота“, наводи се у саопштењу штаба.

Заменик градоначелника Пирота, Видојко Панајотовић који је и заменик команданта Штаба за ванредне ситуације, подсетио је да се у Пироту пре десетак година излио канал Рогоз и да је тада поплавио насеље Рогоз.

„Локална самоуправа после тога два пута годишње чисти канал али и Расничку и Градашничку реку како не би дошло до поплава. На сву срећу после тога није било поплава“, рекао је Панајотовић и додао да за сада нема опасности од изливања Нишаве.

18:08 – ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У ПРОКУПЉУ ЗБОГ ИЗЛИВАЊА БУЈИЧНИХ ВОДОТОКОВА

Ванредна ситуација проглашена је данас у општини Прокупље због раста реке Топлице и изливања бујичних водотока, саопштио је агенцији Бета заменик командата Општинског штаба за ванредне ситуације Мирољуб Пауновић.

Он је рекао да за сада нема већих проблема, али се наредних сати очекује даљи пораст нивоа Топлице.

„Због тога су ангажоване све надлежне службе, јавна предузећа, установе, са свим расположивим људским ресурсима и механизацијом, како бисмо били спремни за деловање у случају евентуалног изливања Топлице на критичним местима“, казао је Пауновић.

 

 

Извор: Новости