Бактеријска електроцентрала

ruski naucniciНаучници научно-истраживачког центра „Енергофизика“ из града Иркутска у Источном Сибиру искористили су бактерије за производњу енергије. Направили су микро електричну централу од 12 елемената горива на микробе. Димензије „бактеријског“ уређаја су још увек премале. И максимални напон који су научници успели да добију износи 900 миливолта. Ипак, микро електростаница је већ успела да упали сијалицу.

Елементи горива на микробе могу да произведу значајну количину електричне енергије, убеђени су научници. Главно је усавршавати нову еколошку технологију.

Тим пре што она дословце помаже у заштити природне околине. Ове бактерије су се првобитно користиле за пречишћавање отпадних вода. Што су више запрљане отпадне воде које се добијају из домаћинства или индустрије, већи је капацитет ових бактерија, а захваљујући елементима горива на микробе побољшава се и квалитет пречишћавања воде.

Нови елемент горива на микробе омогућиће научницима да добију прецизније информације о томе где бактерије више воле да живе, где се боље размножавају, где праве биофилм и напокон, у ком делу се производи више електричне енергије.

Област око Бајкала заузима осмо место у Русији по обиму избацивања прљавих отпадних вода. И ако се елементи на микробе уграде на опрему за пречишћавање у Иркутску, може се добити на стотине киловата струје, израчунао је директор „Енергофизике“ Анатолије Лашин.

Научници настављају да раде на пројекту. Биолошки институт Иркутског државног универзитета проучава бактерије које су најспособније за живот, а Институт за системе енергетике врши испитивања елемената горива на микробе.
Уколико ови изуми буду оваплоћени у живот, добићемо још један обновљиви извор енергије, поред енергије сунца и ветра.

Олга Соболевска / Глас Русије