Ексклузивно: Равенска издаја – други чин

 ПРАВОСЛАВНИ „БОГОСЛОВИ“ ПРИЗНАЛИ ПАПИНО ПРВЕНСТВО И ОДСЛУЖИЛИ ЛИТУРГИЈУ ИСПРЕД РИМОКАТОЛИЧКЕ „СВЕТИЊЕ“

Часопис „Сибирски католик“ известио је о завршеном пленарном заседању скупштине Мешовите комисије за „богословски“ дијалог између Римокатоличке „цркве“ и Православне Цркве, које је, на тему „Саборност и првенство у првом миленијуму“, одржано од 15. – 22. септембра у италијанском граду Кјети.

Са римокатоличке стране скупу је председавао главни папин екумениста, кардинал Курт Кох, председник Папског савета за унапређење хришћанског јединства, а од стране „православних“ екумениста митрополит телмијски Јов, представник Константинопољске патријаршије.

У саопштењу се каже да је „заседање протекло у атмосфери братства, искрености и отвореног дијалога“. Важан аспекат сусрета била је молитва: учесници су се молили на миси у главном храму Кјетија, катедрали св. Јустина, а 18. септембра у храму Светог Лица у Манопелу одслужена је божаствена Литургија.

Православни и римокатолички свештенослужитељи улазе у храм „Светог Лица“ у Манопелу ради служења божаствене Литургије

По саопштењу немачке римокатоличке новинске агенције CNA на Литургији су присуствовали митрополити и епископи Константинопољске патријаршије (из Финске, Естоније, са Крита, Патмоса, Малте, из Велике Британије, Америке, Аустралије, егзархата Филипини, Европе и са Свете Горе), митрополити и архиепископи Александрије, Антиохије, Дамаска, Јерусалима, аутономне цркве горе Синај, православни свештеници из Русије, Грузије, Србије, Кипра, Румуније, Грчке, Пољске, Албаније, Чешке и Словачке, који су стајали пред „Светим Лицем“ и учествовали у Евхаристији. Важно је истаћи да једино Бугарска Православна Црква није послала свог представника на ово веће безбожничко (на многаја љета браћо Бугари!). Литургијске молитве су читане на италијанском, руском, грчком, енглеском, румунском и француском језику.

Светом Литургијом у римокатоличком храму началствовао је митрополит Јов (Геча) у својству представника константинопољског патријарха.  У својој проповеди на енглеском језику он је, између осталог, рекао да је „лик Христов из Манопела нерукотворен“.

У средини: председник Папског савета за унапређење хришћанског јединства кардинал Курт Кох „проучава“ православно богослужење

„Свети Лик“, на комаду тканине величине  17 x 24 сантиметара, а који стоји на главном олтару храма у  Манопелу, се потпуно  разликује од отиска на Торинској  плаштаници (десно)

На заседању комисије усвојен је докуменат насловљен „Према заједничком разумевању саборности и првенства у првом миленијуму у служби јединства Цркве“.

Монсињор Андреа Палмиери, представник Папског већа за унапређење хришћанског јединства, изјавио је за Радио Ватикан како је нови докуменат резултат дуготрајног процеса, који је започет тзв. „Равенским документом“ о улози примата у раној Цркви, објављеним 2007. године. У документу се појашњава да су у Цркви првог миленијума постојали саборност и првенство, и да тај модел „треба да укаже на начине решавања проблема који – између римокатолика и православаца – и даље постоје“, додао је Палмиери.

Монсињор Палмиери је још поручио да овај докуменат „отвара пут“ према новој фази дијалога, али не решава све постојеће проблеме.

На сајту Московске патријаршије стоји да је постигнуг консензус, иако се Грузијска Православна Црква „није сложила с појединим параграфима“ документа. Примедбе Грузијаца се налазе у белешци у коначном саопштењу пленарне скупштине.


Током рада Мешовите комисије било је констатовано да је у првом миленијуму римски папа несумњиво (!!!) био признат за првог у поретку Цркве, али да је то првенство свагда остваривано у контексту саборности. Екуменистичкој комисији сада предстоји да формулише тачно значење тог првенства и начин његовог остваривања данас, тако да оно постане „истинско служење единству међу црквама“.

 Потписници равенске издаје (2007.) из Београдске патријаршије – епископи Игњатије браничевски и Иринеј бачки

 

Међународну мешовиту комисију за богословски дијалог основали су 1979. године папа Јован Павле Други и константинопољски патријарх Димитрије Први. Од 1980. године комисија је одржала 13. пленарних скупштина и објавила пет докумената.

Додајмо да би следећа пленарна скупштина овог високог екуменистичког тела требала да се одржи у једној од држава где су православци у већини.

 

Извор: Борба за веру