Антонио Гутереш у Савету безбедности изабран за новог генералног секретара УН; Јеремић други

Португалац Антонио Гутереш нови је генерални секретар УН, саопштио је после седнице тог тела руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. У четвртак пре подне званично гласање.

17.20 – Антонио Гутерес је нови генерални секретар УН, рекао је Чуркин.

“Договор је постигнут, чланови Савета безбедности УН су ме изабрали за новог генералног секретара УН. Срећан сам и почаствован“, написао је Гутереш на Твитеру.

Према сазнањима „Блица“, Гутереш је на данашњем састанку добио подршку 13 чланица Савета безбедности, док су две биле уздржане.

Вук добио вето САД и Велике Британије

Вук Јеремић, кандидат Србије, био је други са 7 позитивних гласова, од тога три сталне чланице Савета безбедности, шест негативних и два неутралана. Међу шест негативних била су и два такозвана црвена гласа, што значи да су две сталне чланице Савета безбедности (по свим проценама САД и Велика Британија) биле против Јеремића.

Одлука о избору Гутереша требало би да буде формално усвојена на сутрашњем гласању у Њујорку.

Савет безбедности, по шести пут, гласао је данас о новом генералном секретару УН. У претходном кругу, Антонио Гутереш испред Вука Јеремића и Мирослава Лајчака. По први пут међу кандидатима је и Бугарка Кристалина Георгијева.

16.10 – Пред почетак гласања, амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин рекао да ће нови шеф УН бити изабран после формалног гласања. Америчка амбасадорка Саманта Пауер улазећи у салу изјавила: „Ово је почетак краја, или крај почетка“.

16.04 – Амбасадори држава чланица Савета безбедности УН ушли су у салу у којој се одржавају седнице тог тела. Дипломате  не искључују могућност да наследник Бан Кимуна буде изабран релативно брзо.

Амбасадори држава чланца Савета безбедности УН по шести пут гласају о наследнику Бан Кимуна на месту генералног секретара светске организације.

По први пут, сталне чланице овог тела користиће обојене листиће, који представљају индикатор којег од кандидата желе да блокирају у даљој трци за место генералног секретара УН.

Такође по први пут, међу кандидатима је и потпредседница Европске комисије Кристалина Георгијева, коју је влада у Софији подржала прошле седмице и која је прескочилаа претходних пет кругова гласања.

До сада, најуспешнији је био Португалац Антонио Гутереш, испред Вука Јеремића и Мирослава Лајчака.

Према најавама из седишта УН, ово би могао бити последњи неформални круг гласања.

 

Извор: НСПМ