Коракс: Нема цензуре, а нема ни Петричића

Прекид дугогодишње сарадње карикатуристе Душана Петричића са листом Политика је вид прогона критичких сарадника у медијима, сматрају саговорници Данаса.

Koraks: Nema cenzure, a nema ni Petričića

Један од најпопуларнијих аутора стрипа и политичких коментатора Марко Сомборац оцењује за наш лист да је једностран прекид сарадње Политике са Петричићем „доказ чувене слободе и нецензурисаних лажи“ и да сад „нема ниједног критички настројеног карикатуристе кога би премијер могао да покаже да постоји“.

Данасов карикатуриста Предраг Кораксић Коракс коментар овог „случаја“ своди на једну реченицу: „Нема цензуре, а нема ни Петричића“.

– За НУНС је ово што се догодило са Душаном Петричићем још један доказ отворене цензуре и наставак прогона критичких сарадника у српским медијима. Посебно застрашује то што је у питању лист чији је сувласник држава која мора да се стара о заштити плурализма у медијима и друштву. Ово је директан притисак власти на слободу изражавања. Сигуран сам да власт најбруталније стоји иза једностраног раскида сарадње Политике са Душаном Петричићем – каже за Данас Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара Србије.

Обрадовић указује да је Петричић „један од истакнутијих аутора на изложби „Нецензурисане лажи“, у организацији СНС“, као и да су била „оправдана страховања да је та изложба неформалан списак за лустрацију критички настројених медија, новинара и аутора“.

Подсетимо, лист Политика са Петричићем једнострано је прекинуо сарадњу, а после седам година на насловној страни недељног броја Политике појавила се, без икаквог обавештења, карикатура Јована Прокопијевића.

Петричић: Ваљда се и ја питам
О томе да ли Политика наставља сарадњу са мном, ваљда се и ја нешто питам, изјавио је данас ФоНету карикатуриста Душан Петричић и нагласио да не би да се меша у дијалог који се у протекла 24 часа одвија између в.д. главног и одговорног уредника Политике и кабинета премијера Србије. Петричић је одбацио приговор да прилоге не шаље на време.
Пошто се овим послом бавим више од 50 година, у разним штампаним медијима овде, у Канади и Америци, и пошто је поштовање рокова нешто без чега штампа не може да опстане, одавно бих био одстрањен из овог посла када бих био нетачан, неуредан и непрофесионалан, истиче Петричић. Према речима Петричића, претходни уредници Политике, Драган Бујошевић и Љиљана Смајловић, никада нису, за седам година, имали проблем са његовим кашњењем. Нови ВД је покушао да ме упристоји, што, наравно, нисам могао да прихватим, указао је Петричић, јер је нелогично да актуелну кариктуру за дневну новину достављам два дана унапред. А на офуцани коментар како сам скуп аутор, смешно ми је да уопште одговарам, узвратио је Петрићић.

 

Извор: Данас