Мање од 50 одсто изашло на референдум у Мађарској, 98 одсто против мигрантских квота

Орбан: ЕУ нас не може присилити да примимо мигранте

Мађарски премијер Виктор Орбан (Фото Ројтерс)

На основу 94,8 одсто пребројаних гласова, референдум у Мађарској није успео јер је на њега изашло мање од 50 одсто бирача, али се 98,2 одсто изашлих изјаснило против обавезујућих квота ЕУ за прихват миграната, што функционери владајуће странке и владе ипак тумаче као победу.

Владајућа странка Фидес сматра да јој резултат даје мандат да се бори против мигрантских квота, а портпарол владе Золтан Ковач изјавио је да влада и парламент имају дужност да предузму акције на основу резултата референдума, будући да су грађани јасно ставили до знања шта мисле.

„Удео оних који одбацују мигрантску политику Брисела је значајан“, рекао је Ковач, пренео је МТИ.

Он је додао да ни Европска комисија не би требало да се оглушује о резултате референдума.

Функционер владајуће странке Фидес Гергељ Гуљаш рекао је да ће све правне одлуке у светлу исхода референдума бити на парламенту, али да ће „политичка воља гласача“ бити поштована.

Слично мишљење има и заменик премијера Жолт Шемјан, који је нешто после затварања биралишта рекао да је влада „добила ауторизацију да брани земљу против обавезујућих квота ЕУ“.

Он је инсистирао да је излазност на референдуму била велика и да је огромна већина била против квота, преноси Танјуг.

Орбан: ЕУ нас не може присилити да примимо мигранте

БУДИМПЕШТА – Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је вечерас да ће парламенту да предложи амандман на устав у вези са исходом референдума о мигрантским квотама, како би „зацементирао вољу народа” и поручио да ЕУ не може да присили његову земљу да прими мигранте.

Орбан је навео да у ЕУ морају да узму у обзир резултате гласања.

Он је резултат референдума назвао изванредним, истичући да је број оних који су гласали за одбацивање мигрантских квота премашио број оних који су гласали за улазак Мађарске у ЕУ 2004. године.

На референдуму о чланству Мађарске у ЕУ, за улазак у блок гласало је 3.056.000 људи, а сада је 3.204.000 особа рекло „не” на референдуму, казао је Орбан.

Коментаришући резултате, Орбан је рекао да ће „ово оружје бити довољно јако и у Бриселу”, навела је агенција МТИ.

„Можемо да будемо поносни што смо, ми Мађари, прва и засад једина земља чланица у ЕУ која је изразила мишљење о питању миграције. То је била добра и часна ствар”, навео је Орбан.

Орбан је истакао да питање „са ким ћемо да живимо, шта ће да постане наша култура и наш начин живота” треба да буде најважније у наредним годинама.

„Брисел или Будимпешта. То је било питање. Одлучили смо да право да одлучује искључиво има Будимпешта”, навео је Орбан.

Референдум је, према његовим речима, први важан корак на „дугом путу” који предстоји.

„На том путу, Мађарска ће морати да бије многе тешке битке”, закључио је Орбан.

Ројтерс је пренео да ће Орбан поднети амандман којим ће резултате референдума преточити у закон.

„Предложићу измену устава која ће одражавати вољу народа. Натераћемо Брисел да схвати да не може да игнорише вољу гласача у Мађарској”, навео је Орбан, преноси Танјуг.

Лидер Јобика о референдуму: Аутогол Орбана, позив на оставку

Лидер радикалне националистичке мађарске странке Јобик, Габор Вона, изјавио је вечерас да то што референдум о мигрантским квотама није успео представља „лични неуспех и аутогол“ премијера Виктора Орбана који би требало да поднесе оставку.

„Ова игра се игра за голове и упркос предности коју уживају премијер и Фидес, Орбан је дао велики аутогол“, рекао је Вона на конференцији за новинаре.

Влада би сада само требало да призна неуспех, истакао је Вона и позвао Орбана да поднесе оставку, пренела је агенција МТИ.

Лидер Јобика сматра да мађарска јавност овим референдумом није послала поруку Бриселу, већ премијеру.

Претходно је портпарол Јобика изјавио, након затварања гласачких места на референдуму о обавезујућим квотама ЕУ за прихват миграната, да се чини да је мађарски премијер Викор Орбан изгубио и да се „неодговорно коцкао са Мађарском.“

Коментаришући податке о излазности, Адам Миркоцки је рекао да је референдум изгледа био само „анкета јавног мњења од 20 милијарди форинти (64,9 милиона евра)“, а да би се њени резултати знали и без трошења толиког новца, преноси Танјуг.

 

Извор: Политика