ДА ЛИ ЈЕ ЗАИСТА ПАПА ДОБИО „ШАМАР“ У ГРУЗИЈИ?

Ових дана многа гласила која су настројена православно и антиекуменистички, радујући се, објавила су да је Грузијска Православна Црква ударила шамар папи и читавом Риму приликом његове посете Грузији. Да је грузијска црква показала доста отпора екуменизму у последње време, макар јавно, тачно је. Међутим, с обзиром на последња дешавања поставља се питање колико је такво деловање искрено. И да ли иста та Грузијска Православна Црква заиста чврсто седи на само једној столици.

1475401771_screen-shot-10-02-16-at-12-41-pm

Оно што су нека од јавних гласила пренела је да је пут екуменизма у Грузији узбрдан, наводећи да су на папској миси одржаној на стадиону у Тбилисију, грузијски православци „брату папи Франциску“ приредили једно од многих непријатности. „Ако је јуче, током састанка између старог Илије II и папе Франциска у згради Патријаршије, било јасно неповерење најотпорнијег православног патријарха према Риму, јутрос на јавној прослави планирана грузијска делегација је одустала од учешћа у последњој минути. Разлози за ово горко повлачење се налазе у јакој позицији грузијских православаца против Рима. Осим тога цела припрема пута, са религијске тачке гледишта, била је напорна за церемонију Ватикана, због константних препрека које су православни поставили.“

На стадиону није било много људи који су присустовали церемонији јер већина католика живи углавном на југу Грузије, и за многе породице није било једноставно отићи. Италијански бискуп Пазото, који живи у Тбилисију, рекао је да би народ окупљен на миси био бројнији да је организована у пределима где су католици више концентрисани. Нека буде. Иначе, католици у Грузији чине два и по процената целокупног становништва, а на стадиону је од његовог капацитета да прими 27 хиљада људи попуњено око 3 хиљаде места.

Да је народ несумњиво утицао на то што се грузијски званичници нису појавили на папској миси говоре и протести оних највернијих који су мирно протестововали испред ватиканске амбасаде и на аеродрому против папиног доласка, сматрајући да се тиме скрнави Грузијска Православна Црква. Међутим, грузијски патријарх Илија није спречио посету папе, па је чак уочи доласка папе позвао народ „да се уздржи од незадовољства“.

Демонстранти, представници свештенства и народа, покушали су да спрече улазак поглавара римокатоличке цркве у православни храм, узвикујући притом: „Јуда!“ Следи снимак са протеста:

Грузијска Православна Црква се показала као једна од најстрожијих у православном свету, толико да ни односи са другим православним црквама нису једноставни. Патријарх Илија II је, заједно са руским патријархом, у последњем тренутку одустао од учешћа на недавном „православном сабору“ на Криту, први организован после више од хиљаду година. И не само то. Грузијска црква је такође једина која се дистанцирала од недавног теолошког споразума постигнутог између католика и православаца у Италији прошлог месеца.

Да је све остало на томе, рекли бисмо да је Грузијска Православна Црква заиста ударила шамар папи, међутим, у наредном снимку видимо да је папа стављен на почасно место у цркви у Тбилисију, поред самог Крста и грузијског патријарха. Приуштен му је потпуно идиличан и дирљив амбијент, коме је, претходило заједничко паљење свећа, што се може видети на приложеним фотографијама. Боји ли се грузијска црква Бога или народа, те није смела јавно да присуствује миси, но судећи по овој добродошлици из снимка који следи можда је то и прижељкивала. Што би наш народ рекао: „Споља гладац, а изнутра јадац.“

 10. правило Лаодикијскога Сабора

 

Извор: Православље живот вечни