У Србији остаје 7.000 миграната?

Шта ће евентуално референдумско „не“ у Мађарској значити за нашу земљу. Више од 3.000 жене и деца. На списковима за одлазак – 4.500

 Foto Z. Jovanović

Фото З. Јовановић

ДАНАШЊИ референдум о мигрантима у Мађарској биће кључан и за Србију, јер од њега зависи даља проходност избеглица и економских миграната у земље ЕУ. Уколико победи референдумско „не“, то ће вероватно значити и потпуно затварање мађарске границе, а у том случају Србија остаје са најмање 7.000 људи на својој територији и потенцијалним новим илегалним уласцима. А иде зима…

Питање на данашњем референдуму гласиће: „Да ли желите да ЕУ пропише обавезно насељавање немађарских држављана у Мађарској чак и без сагласности Парламента?“ Формално, мађарски грађани се изјашњавају само о обавезним квотама за размештање миграната који се већ налазе у Грчкој и Италији. А њих, према речима Радоша Ђуровића из Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила, има око 160.000.

Мађарска је, иначе, већ тужила Европском суду правде ЕУ због ранијег плана Брисела о размештању 120.000 људи који су тражили азил у земљама чланицама ЕУ.

Међутим, уколико на референдум изађе половина пунолетне популације плус један, и ако они изгласају „не“, готово да је сигурно да ће то дати легитимитет још рестриктивнијој политици на границама.

– Уколико неко проверава вољу народа и потеже такав инструмент као што је референдум, онда је очигледно да он планира промену политике и тражи оправдање за своје наредне кораке – каже, за „Новости“, Владимир Цуцић, републички комесар за избеглице и миграције.

СТРАХ ОД ТЕРОРИЗМА
ИСТРАЖИВАЊЕ центра „Пју“ показало је да 76 одсто житеља Мађарске сматра да присуство избеглица повећава вероватноћу терористичког напада. Њих 82 одсто верује да су мигранти терет за земљу и домаћем становништву узимају послове и новац за социјалне услуге.
Он додаје да се у Србији тренутно налази око 7.000 људи, од којих су 4.500 на листама чекања за улазак у Мађарску, јер испуњавају услове као тражиоци азила. Дакле, нису економски мигранти. Они се свакодневно пријављују на листе и у центрима у Србији чекају свој ред. Мађарска већ месецима пушта само по 15 људи дневно на Хоргошу и исто толико на Келебији.

– Више од 3.000 су жене и деца, који су мирни, стрпљиви, пацификовани. Уколико Мађарска потпуно затвори границе, нисмо сигурни да ли ћемо одједном у Србији имати више од 6.000 очајника, који не желе да остану овде, а даље не могу – каже Цуцић.

У том случају такозвана балканска рута би била дефинитивно затворена.

Радош Ђуровић прогнозира још дуже задржавање људи у Србији, који ће сада имати психо-физичке проблеме, јер ће постати бесни, нервозни, нестрпљиви. Притом, они су махом у илегалним токовима и има их између 7.000 и 10.000. Чак и када их здружене патроле војске и полиције врате на граници одакле су покушали да уђу у нашу земљу, они покушавају опет. Унедоглед.

– Избеглице неће одустати, већ су исекле један мађарски жичани зид, пробаће да исеку и овај нови, чија изградња тек почиње – сматра Ђуровић.

Референдумско „не“ ће, по њему, дати легитимитет „нехуманом“ понашању мађарских полицајаца и граничара. Ово ће, могуће је, пратити и остале чланице Вишеградске групе, попут Чешке, Словачке, Пољске.

СПРЕЧЕН УЛАЗАК 9.300 ЉУДИ
ЗАЈЕДНИЧКЕ снаге војске и полиције на граници Србије са Бугарском спречиле су од средине јула 9.300 особа да илегално пређу границу, изјавио је министар одбране Зоран Ђорђевић. Он је додао и да су истовремено ухваћена 53 кријумчара која су превозила више од 750 миграната.

Ђорђевић је са министарком правде Нелом Кубуровић обишао заједничке снаге безбедности у објектима „Петачинци“, „Слобода“ и на прелазу Градина. Кубуровићева је најавила да ће бити пооштрене казне за недозвољен прелаз државне границе.

 

Извор: Новости