Митрополиту Грчке Православне Цркве ће се судити због оштрих изјава против содомита

Митрополит Мантиниски и Кинуриски Александар добио је званичан позив од правосудних органа Грчке и недавно је требало да се појави на суду. Поступак је покренут након изјаве митрополита против припадника сексуалних мањина. По речима владике, његово сведочење требало је да се деси у уторак, 27. септембра.

mitropolit-aleksandar

Парламент Грчке изгласао је у ноћи између 22. и 23. децембра прошле године закон којим се истополним паровима даје право склапања такозване грађанске заједнице, упркос противљењу Грчке Православне Цркве, православне јавности и заједнице Свете Горе – те је тако Грчка стала раме уз раме са Холандијом (која је прва отворила ту могућност 2001. године), Белгијом, Шпанијом, Шведском, Португалијом, Данском, Француском, Великом Британијом изузев Северне Ирске, Луксембургом и Ирском, док је у Финској донет закон и примењиваће се од 2017. године. Поред тога, у Европи је то још могуће у Норвешкој и на Исланду. Усвајањем поменутог закона, Грчка је постала прва православна земља која озаконила содомитске заједнице.

У априлу 2016. године, митрополит Мантиниски оштро се успротивио усвајању закона о “слободи заједничког живота“ од стране грчког парламента : „Најгора ствар је да је парламент гласа за законе којим се се браком назива заједница и сједињавање изопачених и развратних особа истог пола.“

Говорећи о содомитима, владика је рекао: „То су људи са аномалијом који су осуђени и од друштва и самога живота. Жао ми је њих. Молим се да им Господ опрости, а да се они покају, променене и постану часни чланови нашег друштва. Црква се руководи Божјим законом и природним поретком, и сматра да неко са таквим недостатком не може да се показује јавно и без стида. По речима епископа, хомосексуалне особе су „болесници“ и треба да се лече. На питање „да ли припадника сексуалних мањина има и међу члановима Цркве,“ владика је одговорио: „Не знам, али ако их има, дужни смо да се дистанцирамо од њих.“

Да подсетимо, великодостојници Грчке православне цркве оштро су одреаговали на најављено доношење закона који широм отвара врата истополним браковима у тој земљи.

Осим митрополита Александра Мантиског огласио се и Митрополит Амвросије Калавритски: Господ назива содомију „одступањем од закона природе и преступом , а оне који је подржавају и практикују „талогом друштва.“

Митрополит Амвросије је изразио жаљење због чињенице међу грчким политичарима постоје такви „људи таме и ништавила“ . Он је саветовао „да се не слушају, нити да им се даје на значају како им не би улили додатно самопоуздање. Њихово право је да тајно живе онако како сматрају да треба , али они немају право да јавно промовишу свој греховни живот. Господ је рекао да и браниоци содомије представљају велику опасност за друштво и позвао „да пред њима не погињемо главу.“

У прилог митрополита Амвросија, иступио је и Митрополит Солунски Антим, сматрајући да је недопустив начин на који се медији односе према владици, након што је од стране неких медија објављено да је митрополит Амвросије за содомите рекао: „Где год и кад год их сретнете, пљуните их. Осудите их. Оцрните их. Они нису људи. Они су наказе!“

Митрополит Антим је истакао да Црква не може а да не говори против од владе предложеног „уговора о слободном животу“: „Када, је то било могуће у последњих 2015 година, ? Мушкарцу да буде у браку са мушкарцем и жени са женом? Касније ће им бити дозвољено да усвоје туђу децу, да их васпитавају? И шта ће они рећи тој деци? Чак ни животиње то не раде, немају сличне тежње… Боже сачувај!“.
“Грчка је у последњих годину дана показала да је на нули што се тиче природног прираста становништва. Ако се ово настави – ми смо пропали. Одговорност лежи на свима нама“ , рекао је владика.

Нешто раније огласио се Митрополит Серафим Пирејски који изразио је своју огорченост према грчкој влади, јер је по његовом мишљењу влада преварила Свети Синод Грчке цркве, прикривајући од јерархије додатак оригиналном тексту „Закона против расизма“ који предвиђа кажњавање оних који вређају људе хомосексуалне оријентације.
„Доношење таквих законских норми званично ће створити претпоставке за државни прогон наше Вере. Политичари се позивају на европски консензус о легализацији хомосексуалности, а нимало им не смета што је постхришћанска Европа већ постала Содома и Гомора”.
Владика сматра неприхватљивим захтев Европског суда за људска права истичући да се на тај начин, људско биће своди на једнократну употребу попут предмета, који се након употребе баца у канту за отпатке“ – рекао је митрополит.
Према његовим речима, као инспирација за овај закон послужио је „луди римски цар Нерон“. Овим законом уводи се правна и законска заштита хомосексуалности, перверзности људске природе и физиологије. Истовремено, владика је подсетио посланике на божанску правду: „Не знате ли да сте храм Божији и да Дух Божији обитава у вама? Ако неко разара храм Божији, разориће њега Бог; јер је храм Божији свет, а то сте ви“, (1. Кор. 3, 16-17), како вели свети апостол Павле.

Чему тежи необуздана пропаганда разврата? Свакако уништењу или изопачавању хришћанске вере, и то пре свега Православља. Сједињење Содоме с Јерусалимом није могуће. У древна времена пала је Содома, а сада се припрема реванш – напад на Јерусалим. Да би се оправдао култ прљавштине и наказности, треба хришћанство представити као фанатичну, човекомрзачку секту, као што су то својевремено покушавали да учине развратни римски императори, или пак на место хришћанства подметнути некакав религијски сурогат, уништити моралне и духовне темеље хришћанства, претворити га у позоришну представу, заменити хришћанство псеудохришћанством, а Христов Хитон кловновском одећом.

Архимандрит Рафаил  (Карелин)

Митрополит Серафим је изразио мишљење да ширење содомије иде на корист профитабилним мултинационалним здравственим корпорацијама, јер ће „контакти међу истополнима неминовно довести до инфекција, рака и других тешких болести.“
Митрополит је чак уверен: „Нама ће претити, нас ће дискредитовати, можда ће нас и затварати и убијати. Само, ми ћемо остати одани својој Вери до смрти”.

Митрополит Серафим је у име Пирејске митрополије званично објавио да ће “прекинути све контакте цркве са политичарима који буду гласали за легализацију моралне наказности”.

Против изгласаваља овог закона огласио се речима упозорења и митрополит Ларисе Игњатије:„У нашој земљи се званично легализује грех који човека води ка сигурној духовној погибији. Грчки политичари иду за смрадом који долази из „цивилизованих“ земаља које су пре нас прогласиле црно за бело, горко за слатко, а незаконито за законито“.
Међу онима који су „дигли глас” против овог срамног закона је и митрополит Сисаније и Сијатистије Павле који такође упозорава: „Дошло је време да се врата Цркве затворе за све политичаре који њене храмове посећују тобоже због уважавања, а у суштини – из својих популистичких разлога“.
Митрополит Павле је оценио да су грчке власти спремне да „сутра пођу на све ради Европе“, чак и да од Грчке Православне Цркве затраже да се „помири и са сексуалним односима са животињама и са педофилијом“.
Даље, овај митрополит је поручио: „Црква неће одустати од својих вечитих вредности и норми и неће се прилагођавати тренутним потребама неке историјске епохе. Хомосексуализам и Црква су неспојиви“.

И приближисмо се осамнаестом митарству, митарству за содомију. На њему се истражују противприродни греси мушкараца и женскиња, и блуд са ђаволима, и са бесловесним животињама, и родоскврњење, и друге гадости што се тајно врше, које је стидно и споменути. Кнез овога митарства одвратнији је од свих одвратних и гадних демона, сав облепљен смрдљивим гнојем; а такве су и слуге његове. (Догматика св. Јустина Ћелијског – III том)

 

Извор: Православље живот вечни