Политика изашла без карикатуре Душана Петричића

Недељно издање дневног листа Политика данас је изашло без карикатуре Душана Петричића на насловној страни, пошто је са њим прекинута вишегодишња сарадња. Петричић истиче да престанак објављивања његових карикатура није ствар његове аутоцензуре.

Душан Петричић карикатуриста

„Да не би било забуне и нагађања, обавештавам поштоваоце и све заинтересоване, да карикатура објављена данас на првој страни Политике није моја карикатура“, рекао је Петричић за Фонет.

„Уредништво очигледно није сматрало да елементарни ред и поштовање према читаоцима, па и према аутору, налажу да се уз овакав потез објави макар један ред објашњења“, додао је карикатуриста.

Он истиче да изостанак његове редовне карикатуре са прве стране недељне Политике „ни у ком случају није резултат моје аутоцензуре“.

Политика је у данашњем недељном издању на насловној страни објавила карикатура Јована Прокопљевића, а уз њу нема информације или објашњења читаоцима о промени аутора.

Удружење је посебно забринуто, како је наведено у данашњем саопштењу, због чињенице да се наставак прогона критичких садржаја из српских медија дешава у листу чији је сувласник држава, која би морала да подстиче плурализам мишљења и слободу изражавања.

„Уместо тога, прогоном Петричића са странице Политике наставља се сужавање простора за критичку мисао и јавни
дијалог у српским медијима што може имати катастрофалне последице по демократске процесе у друштву уопште“, пише у саопштењу НУНС-а.

НУНС апелује, пре свега, на новинаре Политике, али и новинарска и медијска удружења, да јасно и јавно пруже подршку Душану Петричићу истану у одбрану сопственог достојанства и дигнитета професије.

Опредељење СНС карикатура

НУНС оптужио Политику за цензуру

Независно удружење новинара Србије оцењује да је једнострани раскид сарадње уредништва дневног листа Политика са карикатуристом Душаном Петричићем још један пример нескривене цензуре.


Извор: Н1