ВИШЕ АБОРТУСА НЕГО ДЕЦЕ: Србија у забрињавајућој демографској ситуацији

Министарка Славица Ђукић Дејановић оценила је да се Србија налази у веома забрињавајућој демографској ситуацији и да становништво Србије, са просечном старошћу већом од 40 година, спада у старије нације у свету

 Илустрација

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић оценила је да се Србија налази у веома забрињавајућој демографској ситуацији и да становништво Србије, са просечном старошћу већом од 40 година, спада у старије нације у свету.

У интервјуу за Радио-телевизију Србије, министарка је указала да је у 2014. години било више прекида трудноћа него рођене деце, а да Србија сваке године изгуби „мањи град“ од око 40.000 становника, колико је мање рођених него умрлих.

Она је навела да је крајње време да ти проблеми почну да се решавају а не само анализирају и додала да ће то бити један од њених задатака у наредном периоду.

Славица Ђукић Дејановић је као део проблема означила и унутрашње миграције са села у град и оценила да забрињава то што је све више образованих жена старијих од 30 година које немају децу и не размишљају о томе, иако нису економски угрожене, јер имају висок степен потребе за комфором.

Министарка је додала да неповољни параметри у економији нису главни разлог ниске стопе рађања јер је искуство показало да се сиромашније становништво лакше одлучује за рађање.

 

Извор: ФСК