Митрополит Иларион (Алфејев) даровао папи честицу мошти преп. Серафима Саровског

Васељенску веру Цркве о побожном поштовању светих моштију потврдили су богоносни Оци Светога Седмог Васељенског Сабора својом одлуком: „Господ наш Исус Христос подарио нам је мошти Светитеља као спасоносне изворе који изливају разноврсна доброчинства на немоћне. Стога они који се дрзну одбацити мошти Мученика: ако се епископи – да се свргну, а ако су монаси и световњаци – да се лише општења . У правилу 7. истог Васељенског Сабора вели се: Ако су који свети храмови освећени без светих моштију Мученика, наређујемо да се у њима положе мошти уз уобичајену молитву .

mosti-papa

15. септембра 2016. године у својој званичној резиденцији, Апостолској палати у Ватикану, папа римски угостио је председника Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, митрополита Илариона (Алфејева).

Митрополит Иларион је стигао у Италију са благословом Патријарха Московског и целе Русије Кирила и према одлуци Светог Синода, као шеф делегације Руске православне цркве на 14. пленарном заседању Заједничке комисије за богословски дијалог између Православне Цркве и Римокатоличке Цркве. (извештај са претходног заседање ове јеретичке комисије можете видети овде). Заседање ће се одржати у Кјетију од 15. до 22. септембра.

Митрополит Иларион предао је поглавару Римокатоличке цркве, дар Његове Светости Патријарха Кирила – честицу мошти светог Серафима Саровског у малом кивоту, израђеном у облику ускршњег јајета. Папа је дубоко дирнут драгоценим даром замолио да се пренесу искрена захвалност и пријатељски поздрав, Његовој Светости Патријарху Кирилу.

Говорећи о чудотворној сили светих моштију, Свети Јефрем Сирин вели о светим Мученицима: „Они и по смрти дејствују као живи, исцељују болне, изгоне ђаволе, и силом Господњом одбијају сваки зли утицај њихов. Јер је у светим моштима свагда присутна чудотворна благодат Светога Духа“.

Свети Дамаскин, сумирајући животворно учење Светога Писма и Светога Предања о побожном поштовању светих моштију, херувимски благовести из олтара своје богоносне христолике душе: „Светитељи су постали по благодати оно што је Господ Христос по природи . То јест постали су богови по благодати: чиста и жива обиталишта Божја. Јер говори Бог: Уселићу се у њих, и живећу у њима и бићу им Бог .

Током састанка стране су размотриле стање православно-римокатоличких односа након историјског састанка примата две цркве у Хавани, фебруара ове године. Једна од централних тема разговора била је и трагична ситуација хришћанског становништва Блиског истока. Папа Фрања и митрополит Иларион истакли су позитивна искуства сарадње за пружање помоћи хришћанима Блиског истока, у складу са одлукама донесеним на састанку у Куби. Обе стране су нагласиле потребу за даљим консолидованим акцијама на Блиском истоку. Председник Одељења за спољне односе цркве, Московске Патријаршије РПЦ, упознао је папу са иницијативом Руске цркве да пружи хуманитарну помоћ сиријским грађанима који пате и захвалио папи на његовим миротворним напорима.

Приликом разговора, изражено је обострано задовољство по питању развоја сарадње између Руске православне цркве и Римокатоличке цркве у области културе, нагласивши да је та сарадња плодна посебно у периоду у откако постоји ова Мешовита комисија. Дакле, у протеклих годину се показало да је то пројекат који има велику перспективу, јер се размена студената теологије и свештеника на релацији Римокатоличке цркве и Московске патријаршије, односно између Москве и Рима , показала корисном , за дубље упознавање са традицијом и савременимм животом две Цркве.

Бесмртна благовест Светог Откривења о светим моштима и њиховом побожном поштовању посведочена је и непрекидно се посведочава Светим Предањем од апостолскога доба до данашњега дана. Безбројне су свете мошти светих Угодника Божјих широм православнога света. Чудеса њихова су неизбројна. Побожно поштовање њихово од стране православних хришћана је посвеместно.(Преподобни отац Јустин (Поповић), Догматика Православне Цркве, књига трећа, Београд, 1978.године)

 

Извор: Православље живот вечни