Чувајмо успомене на наше часне претке и њихову жртву, будимо их достојни! – Гучевска Литија 2016.

 

Свесрпска народна организација “СРБИ НА ОКУП“, трећу годину заредом, традиционално обележава успомену на једну од највећих битака Србске војске у Првом светском рату, “Битка на Гучеву“ или како је често називају “Битка изнад облака“.

Литија иде, ад дрхти!

Литија иде, ад дрхти!

У суботу 03.09.2016.г. у 10,00 часова у Бањи Ковиљачи испред музеја “Меморијална галерија битка на Дрини“ кренула је Литија у славу и хвалу Господу и част и пошту нашим часним прецима, који су дали своје животе за Крст Часни и слободу златну у Првом светском рату. Са барјацима, иконама, заставама, са песмом и молитвом, око 100 учесника прешло је  десетак километара.

 

Умрли су за нас, зато ми живимо данас!

Умрли су за нас, зато ми живимо данас!

По доласку код спомен костурнице на Гучеву, негде око 13 часова, после кратког предаха и послужење за учеснике Литије и народa који je дошао, служен је парастос свим Србима и добровољцима Русима у Србији који су страдали за Крст Часни и слободу златну у Првом светском рату.

Чувајмо успомене на наше часне претке и њихову жртву, будимо их достојни!

Чувајмо успомене на наше часне претке и њихову жртву, будимо их достојни!

После тога одржана је академија, где се уз беседе, песму, гусле и рецитације, подсетило на велико дело и жртву наших часних предака, а уједно упутила порука свеколиком Србству да треба да одбаци равнодушност која га је обузела и да буде достојна својих предака.

 

И поред невиђене пропаганде и притисака, у нашој деци живи дух предака.

И поред невиђене пропаганде и притисака, у нашој деци живи дух предака.

Наши часни преци били су велики и добри Срби, јер су у срцу носили светосавскокосовски завет, јер су када је требало били ратници за које су вечне вредности вера, породица и отаџбина били светиња за које су увек  били спремни да се боре и жртвују, јер нису хтели да служе другима, већ су једино хтели да служе Господу. Они су због своје вере у Бога и натчовечанског пожртвовања, срушили царства зла која су хтела и семе да нам затру, чиме се потврдило да никакво зло не може зауставити или спречити народ који је пун вере, а испред себе има исправан циљ.

Од Господа је благодат, а наш је труд!

Од Господа је благодат, а наш је труд!

Речи хорепископа новобрдског и панонског Максима, најбоље говоре која је порука са Гучева: “Када више Срба буде долазило на свето Гучево, него што одлази у несвету Гучу, биће знак да смо схватили смисао и поруку сваког гроба и спомен обележја посвећених српским јунацима, ратницима. Биће знак да носимо на себи исто оно хришћанско достојанство, којим су били украшени наши преци јунаци.“

Како радили, тако нам Господ помогао!
Уз Божју помоћ догодине у Призрену!

Дана 24.08/06.09.2016.лето Господње.
Свесрпска народна организација“СРБИ НА ОКУП“
МО Шабац – Мачва

Фото галерија Гучевске Литије 2016.