Космет, поломљена спомен-плоча српским жетеоцима у Старом Грацком

Непознате особе током претходне ноћи оскрнавиле су и поломиле спомен-плочу Србима страдалим у селу Старо Грацко, код Липљана на КиМ.

Поломљена је табла на којој су имена страдалих српских жетелаца који су убијени на жетви јула 1999. и жртвама НАТО агресије из те године.

Табла се налазила у центру села код Основне школе „Браћа Аксић“.

Поред поломљене спомен-плоче страдалим Србима, на школи је исписан графит на албанском „Hakmarrja“ (Освета).

Инцидент је узнемирио малобројне преостале Србе у том селу, а инцидент је најоштрије осудио министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић, као и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

„У Старом Грацком је ноћас полупана плоча убијеним жетеоцима, што говори о општој политичкој клими мржње према Србима, а ништа није урађено у последњих 16 година на њиховој безбедности“, рекао је Ђурић у изјави за РТС.

Image result for polomljena spomen ploca srpskim

Image result for polomljena spomen ploca srpskim

Осуђујући скрнављење и разбијање спомен обележја са именима настрадалих 14 жетелаца у Старом Грацком, заменик косовског премијера Бранимир Стојановић је рекао да последња дешавања јасно указују на организовано распаљивање мржње према Србима.

„Оно што се усталило као апсолутна истина у албанској јавности, посебно деценију и по, јесте да су Срби за све и свашта криви, а чули смо ових дана, нажалост, неистине и да су Срби криви и за неуспеле одређене покушаје у скупштини, што није тачно“, навео је Стојановић.

Напади и притисци, рекао је, Србе неће поколебати, јер је њихова жеља за останком јача.

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић је рекао Танјугу да се ради о вандалском чину најавивши да ће у току дана посетити ово село.

Српска листа осудила је, такође, ломљење и скрнављење споменика убијеним жетеоцима у Старом Грацку уз оцену да такви инциденти додатно дестабилизују ситуацију и уносе немир међу Србима.

Српска листа је апеловала на косовску полицију и међународну заједницу да појача присуство у срединама где живе Срби како би се слични испади спречили и починиоци привели правди.

Оцењују да такви инциденти доприносе ширењу неповерења између Срба и Албанаца и да могу довести до ескалације насиља према Србима, што је, наводе, у последњих пар месеци и приметно.

 

Извор: РТС