На данашњи дан, 1942. године, усташе у Сремској Митровици стрељале српског сликара Саву Шумановића

Сава ШумановићСрпски сликар, Сава Шумановић, одведен је у Сремску Митровицу заједно са још 150 Срба из Шида, током Другог светског рата. Сви су заједно стрељани и сахрањени у заједничкој масовној гробници.

Сава Шумановић је био један од најзначајнијих сликара српске уметности 20. века.

За време Другог светског рата Шид у коме је Шумановић живео, улази у састав Независне Државе Хрватске и ћирилица постаје забрањено писмо. Сава у знак протеста од тада не потписује своја дела већ само означава годину настанка слике.

На Велику Госпојину, 28. августа 1942. године, Саву Шумановића су, заједно са још 150 Срба из Шида, око 6 сати ујутру, ухапсиле усташе и одвеле у Сремску Митровицу. Сви они су после мучења стрељани, вероватно 30. августа, после чега су сахрањени у заједничку масовну гробницу.

Њему у част установљена је сликарска награда Сава Шумановић. Меморијална галерија „Сава Шумановић“ отворена је 1952. године у Шиду, као легат сликареве мајке.

Његова најзначајнија дела су: „Пијани брод“, „Доручак на трави“, „Илочки друм зими“, „После купања“, „Женски акт“, „Кипар у атељеу“, „Античке варијације“, „Берба“, „Жене у природи“ и друга. Импресионирају његове слике са париским мотивима и чувеним шидским пејзажима. Последњу изложбу Шумановић је имао у Београду 1939. године.