Јереван и Москва формирају заједничку армију на територји Јерменије

ЧИНИЋЕ ЈЕ ЈЕРМЕНСКИ 4-ТИ АРМИЈСКИ КОРПУС И РУСКА 102-ГА БАЗА КОЈА СЕ НАЛАЗИ ПОРЕД ЈЕРЕВАНА

ЗАМЕНИК министра одбране Русије – Анатолиј Антонов – изјавио је да су Москва и Јереван близу потписивања споразума о формирању обједињене (заједничке) армијске групације на територији Јерменије.

У ту групацију би били укључени јерменски 4-ти армијски корпус и руска 102-га војна база која је у саставу руског Јужног војног округа а сама база се налази на територији Јерменије.

Поменути 4-ти армијски корпус Јерменије налази се на Нахичевнске аутономне републике која је у саставу Азербејџана


Руски војни аеродром код јерменског града Гимри

Појава јерменско-руске армије има шири, регионални значај. Јерменија је чланица ОДКБ, а Азербејџан, са којим она може сваког часа заратити око Нагорног Карабаха, није савезник Русије иако купује њено оружје.

Азербејџан је стратешки савезник Турске којој је већ ставио на располагање један терминал бившег совјетског војног аеродрома код Бакуа.


Инфраструктура руске 102-ге војне базе код Јеревана

Русија има војне базе и у Јужној Осетији и Абхазији, а и оне су – као и 102-га у Јерменији – потчињене Јужном војном округу.

Са формирањем заједничке армије – партнерски и савезнички односи Русије и Јерменије дижу се на нови ниво. У време даљег приближавања Русије и Ирана који је – уз Москву – главни ослонац Јермена стиснутих између двеју непријатељских држава – Турске и Азербејџана који у Јерменији многи сматрају „другом Турском“…


Извор: Факти