Владика Артемије: Да ли Бајден поручује да су и Дечани америчка база на КиМ, као Бондстил (2009)

Амерички потпредседник Џозеф Бајден планира да посети манастир Високи Дечани 21. маја 2009. Ову вест саопштила је амбасада САД у Приштини.
bajden_decani

Надлежни Епископ рашко-призренски др Артемије не даје свој благослов за ту посету.

Амерички потпредседник долази у посету Косову као независној држави, да потврди насилно откидање дела територије државе Србије и њено предавање у руке шиптарским терористима, који су некажњено починили небројене злочине над српским народом, српском имовином и српском верском и културном баштином.

Да ли Џозеф Бајден овим гестом жели да потврди да су и Дечани америчка база на Косову и Метохији, као што је то Бондстил?

Манастир Високи Дечани под садашњом управом већ је, нажалост, постао познат по свом деловању које је на штету српских интереса, поставши у одређеном смислу бастион анти-српског деловања на Косову и Метохији, што ова посета и потврђује.

У циљу спутавања и сузбијања таквога деловања манастира Дечани, Епископ Артемије донео је поменуту одлуку.

Прес одељење Епархије рашко-призренске; 20. мај 2009.

Јеромонах Сава (Јањић): Бајден добродошао у Високе Дечане

После обраћања посланицима Скупштине Косова, Бајден је хеликоптером отишао у посету манастиру Високи Дечани, где је у кратком обраћању новинарима изразио наду да ће дух који влада у том манастиру, који је био уточиште свим људима у невољи, бити успостављен у целом региону.

757z468_bajden-decani-foto-XXXX

„Од моје последње посете види се да има пуно позитивних промена”, рекао је Бајден додајући да су јеромонах манастира Сава Јањић и братство пружили духовно уточиште свима изразивши наду да ће такав дух бити успостављен у целом региону. Бајден је рекао да су приликом претходне посете манастиру, 2001. године док је био конгресмен, биле другачије околности, а да сада види „одређен напредак”.

Бајден је са оцем Савом, братством и својом пратњом ушао у манастир, где га је отац Сава упознао са историјским, верским и културним значајем Високих Дечана за српски народ, али и за светску културну баштину, пошто је манастир под заштитом Унеска.

Јеромонах Сава изјавио је јуче уочи посете да је амерички потпредседник добродошао у овом манастиру.

„Џозеф Бајден је наш пријатељ и пријатељ манастира Дечани и његов долазак у манастир је добродошао”, рекао је јеромонах Сава за радио Топ Илирија. Како преносе агенције, он је овим речима реаговао на прекјучерашњу одлуку владике рашко-призренског Артемија да не дâ благослов америчком потпредседнику да посети Дечане. Архијерејски сабор СПЦ поништио је одлуку епископа Артемија.

(Политика, 21. 5. 2009.)

 

Извор: Стање ствари